Zapiekanka z tuńczykiem
Składnikiem głównym tej rybnej zapiekanki jest tuńczyk. Dzięki niemu potrawa naprawdę zyskuje na wartości. Zbawienny wpływ tuńczyka na zdrowie wynika przede wszystkim z tego, że jego mięso zawiera niezbędny dla organizmu kwas tłuszczowy omega-3.
Składniki:
- 200 g tagliatelle,
- 100 g pieczarek,
- 2 dymki,
- 1 łyżka oleju,
- 1 puszka tuńczyka,
- 3 łyżki masła,
- 2,5 łyżki mąki,
- 400 ml mleka,
- 50 ml bulionu z kurczaka,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
- pokruszone krakersy.
Przygotowanie: Pieczarki i cebule obierz, umyj i pokrój w plastry. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię i podsmażaj, aż warzywa zmiękną. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron tagliatelle na półtwardo. Odcedź i opłucz zimną wodą. Następnie pokrój na krótsze odcinki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło, wlej bulion z kurczaka i, cały czas mieszając, dodaj mąkę i mleko. Mieszaj intensywnie, aby usunąć wszystkie grudki. Po 3 minutach zmniejsz ogień i do sosu beszamelowego dodaj tuńczyka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wymieszaj w nim makaron i mieszankę. Posyp pieczarkami z cebulą i wstaw do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę, posyp krakersami i zostaw jeszcze na 5-10 minut.
Komentarz: Kwas tłuszczowy omega-3 wpływa na układ nerwowy, układ krążeniowy oraz na odpowiedni przyrost wagi. Dodatkowo mięso tuńczyka zawiera selen, fosfor, magnez, jak również witaminy B6 i B12.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 306,69 kcal |
Białka | 13,13 g |
Węglowodany | 35,5 g |
Tłuszcze | 12,63 g |
Błonnik | 1,26 g |
Smacznego!