Trwa ładowanie...

Zapycha żołądek, rujnuje wątrobę i nerki. Ukochane danie milionów Polaków

Avatar placeholder
22.01.2024 14:42
Zapycha żołądek, rujnuje wątrobę i nerki. Ukochane danie milionów Polaków
Zapycha żołądek, rujnuje wątrobę i nerki. Ukochane danie milionów Polaków (Getty Images)

Ramen instant, klasyczne danie kuchni japońskiej w wersji "na szybko", jest wyjątkowo popularne ze względu na swoją łatwość przygotowania. Jednak eksperci ostrzegają, że regularne spożywanie tego typu produktów może prowadzić do negatywnych konsekwencji. Rośnie ryzyko chorób serca, nerek, cukrzycy, a nawet raka.

spis treści

1. Japoński ramen to bomba kaloryczna

Makaron ramen jest podstawowym składnikiem słynnej japońskiej zupy o tej samej nazwie. Jest również często używany jako składnik dań mięsnych i warzywnych. Zyskał popularność dzięki Ando Momofuku, który w 1958 roku opracował przepis na ramen instant, danie gotowe do spożycia po prostu po zalaniu wrzątkiem.

Zupy instant to źródło konserwantów, sodu i tłuszczu
Zupy instant to źródło konserwantów, sodu i tłuszczu (Pixabay)
Zobacz film: "Co siedzi w makaronie instant?"

Wiele osób decyduje się na zupę instant na bazie makaronu ramen ze względu na jej szybki i łatwy sposób przygotowania. Niemniej jednak dietetycy podkreślają, że to danie nie różni się wiele od fast foodów pod względem wpływu na nasze zdrowie. To prawdziwa bomba kaloryczna: jedna porcja może zawierać nawet 14 g tłuszczu, w tym blisko 7 g tłuszczu nasyconego, co stanowi około 33 proc. zalecanego dziennego spożycia.

Makaron ramen jest zazwyczaj wytwarzany wyłącznie z mąki pszennej, wody i soli. Jednak dodatki, które znajdują się w zupie instant, pozostawiają wiele do życzenia. W składzie mogą znajdować się m.in.: skrobia acetylowana, gluten pszenny, sól, olej sojowy oraz regulatory kwasowości tj. kwas mlekowy, mleczan sodu, trójpolifosforan sodowy czy polifosforan sodowy.

2. Zupy instant zagrożeniem dla żołądka i wątroby

Dietetycy zwracają uwagę, że dania typu instant to tzw. "zapychacze żołądka". Szybko zaspokajają głód, ale nie dostarczają organizmowi żadnych wartości odżywczych ze względu na niską zawartość błonnika, witamin, minerałów i białka.

Zupy instant zawierają bardzo duże ilości soli - w 100 g może być nawet 3678 mg sodu. W jednym z badań wykazano, że kobiety, które spożywają zupki chińskie instant, co najmniej dwa razy w tygodniu, są bardziej narażone na rozwój zespołu metabolicznego. Dodatkowo nadmiar sodu w diecie jest jednym z najbardziej znaczących dietetycznych czynników sprzyjających nadciśnieniu tętniczemu. Sól negatywnie odbija się na kondycji nerek, może także zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka.

Lekarze ostrzegają również, że ze względu na dużą zawartość tłuszczów nasyconych i przetworzonych składników zupy instant zwiększają ryzyko cukrzycy.

Częste spożywanie przetworzonej żywności, takiej jak zupy instant negatywnie wpływa także na kondycję wątroby. Może prowadzić do choroby stłuszczeniowej wątroby i jej powikłań, takich jak zapalenie czy marskość.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze