Zastąpi cytrynę w herbacie. Oczyści wątrobę i obniży poziom cholesterolu

Pigwa może okazać się świetnym urozmaiceniem herbaty, warto dodawać ją zarówno w postaci świeżych owoców, jak i przetworów. Dodatek zastąpi także cytrynę, a spożywanie pigwy niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych.

Konfitura z pigwy z powodzeniem zastąpi cytrynę w herbacie. Owoc zawiera mnóstwo cennych związkówKonfitura z pigwy z powodzeniem zastąpi cytrynę w herbacie. Owoc zawiera mnóstwo cennych związków
Źródło zdjęć: © Pixabay

Owoc pełen zdrowia

Pigwa kształtem przypomina gruszkę. Owoce są dość twarde i kwaśne, dlatego najczęściej przygotowuje się z nich przetwory, śmiało jednak można je spożywać na surowo. Konfitura sprawdzi się nie tylko do herbaty.

W przeszłości pigwę stosowano jako środek łagodzący problemy ze strony układu pokarmowego. Badania potwierdziły, że ekstrakt chroni przed uszkodzeniami spowodowanymi przez choroby zapalne jelit.

W owocach znajdziemy mnóstwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Pigwa pełna jest witaminy C i K, witamin z grupy B, potasu, miedzi, żelaza i magnezu. Ponadto zawierają błonnik.

Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Wysoka zawartość flawonoli pomaga chronić organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz łagodzi stany zapalne. Jest to niskokaloryczny owoc z indeksem glikemicznym, który wynosi 35.

Pigwa to owoc o wielu właściwościach
Pigwa to owoc o wielu właściwościach © Pixabay

Właściwości pigwy

Dzięki witaminie C pigwa wzmacnia układ odpornościowy i pomaga organizmowi w walce z infekcjami. W połączeniu z przeciwutleniaczami doskonale wpływa na kondycję cery i poprawia koloryt skóry.

Błonnik obecny w pigwie sprzyja zdrowej przemianie materii i korzystnie wpływa na układ trawienny. Przyczynia się także do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi. Z kolei potas może pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi.

Pigwa sprawdzi się także na dolegliwości żołądkowe, ponieważ łagodzi nudności i wymioty. Ponadto wspomaga oczyszczanie wątroby i przyczynia się do poprawy jej funkcjonowania.

Niektóre badania sugerują, że pigwa może zawierać związki przeciwnowotworowe. Wykazuje też właściwości przeciwbakteryjne, a czasem dodawana jest do past do zębów ze względu na korzystne działanie w jamie ustnej.

Konfitura to świetny dodatek do deserów
Konfitura to świetny dodatek do deserów © Pixabay

Pigwa do herbaty

Pigwą możemy zastąpić cytrynę, wystarczy dodać plasterek do herbaty - owoce również nadadzą napojowi kwaskowaty posmak. Warto także przygotować konfiturę, będziemy potrzebować 1 kg owoców i 0,5 kg cukru.

Umyte owoce należy obrać, pokroić i usunąć pestki. Tak przygotowaną pigwę wkładamy do słoików i zasypujemy cukrem, a następie szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na pięć dni.

Po wyznaczonym czasie odlewamy sok, a konfiturę pasteryzujemy. Tak przygotowane owoce możemy dodawać nie tylko do herbaty, sprawdzą się też jako smarowidło do pieczywa lub dodatek do naleśników.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka