Zawiera związek o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym. Zbija cholesterol i wspiera serce

Należy do warzyw kapustnych bogatych w cenne antyoksydanty, zawiera również witaminę A, C, K oraz witaminy z grupy B. Wiosną jest delikatna i słodka, dlatego warto kalarepę chrupać jak najczęściej, a nawet przygotowywać z niej prozdrowotny sok.

Kalarepa obniża ciśnienie i normalizuje poziom cholesterolu we krwiKalarepa obniża ciśnienie i normalizuje poziom cholesterolu we krwi
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Kalarepa. Chrupiąca broń na raka

Choć warzywami kapustnymi Polska stoi, to kalarepa wciąż jest niedoceniana. Znana w niektórych regionach pod postacią zupy, w innych traktowana po macoszemu. Tymczasem zawiera nie tylko witaminy, minerały czy błonnik, ale także szereg związków biologicznie aktywnych o właściwościach przeciwnowotworowych. To izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol.

W 100 g warzywa znajduje się zaledwie 27 kcal, dlatego można chrupać ją bez ograniczeń. Jedna szklanka - 135 g warzywa - w 17 proc. pokrywa dzienne zapotrzebowanie na błonnik. On nie tylko reguluje pracę jelit, ale również pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Zawiera potas, wapń, magnez i żelazo - pierwiastki niezbędne do właściwego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Wpływa pozytywnie na naczynia krwionośne i łagodnie obniża ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia. Z uwagi na obecność luteiny poprawia funkcjonowanie wzroku i chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Kalarepa wspiera również drogi oddechowe oraz łagodzi dolegliwości w przebiegu astmy.

Nowalijki. Zobacz, które najlepiej jeść

Kalarepa zawiera substancje o działaniu antynowotworowym
Kalarepa zawiera substancje o działaniu antynowotworowym © Pixabay

Liście kalarepy zawierają chlorofil, roślinny barwnik, który ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Co więcej, to właśnie w liściach znajduje się najwięcej wapnia oraz białka czy żelaza – więcej niż w samej bulwie.

Kalarepę warto jeść jako przekąskę, kłaść na kanapki i dodawać do sałatek. Można ją gotować, dusić i smażyć, a nawet nadziewać farszem i zapiekać. Młode listki warto posiekać i posypywać nimi dania. Z kalarepy można zrobić także zdrowy i wyjątkowo smaczny sok.

Sok z kalarepy. Bomba antyoksydantów

Sok z kalarepy, choć nie jest tak zasobny w błonnik jak całe warzywo, jest źródłem witamin i minerałów. W połączeniu z jabłkiem i pietruszką, które zawierają pokaźne ilości witaminy C, staje się prawdziwą bombą antyoksydantów. Ma właściwości nawadniające i tonizujące, sprawdzi się jako napój nawadniający w ciepłe dni. Warto spożywać go z uwagi na działanie detoksykujące i wspierające układ sercowo-naczyniowy.

Składniki:

  • 1średnia kalarepa,
  • 2 jabłka,
  • łyżka wyciśniętego soku z cytryny,
  • świeżo posiekana natka pietruszki.

Wszystkie składniki należy umieścić w sokowirówce, choć można je też umieścić w kielichu blendera. W ten sposób powstanie gęsty koktajl, który pozwoli zachować także błonnik. Sok należy wypić po przygotowaniu.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka