Zasyp solą i poczekaj. Kiszone czereśnie biją rekordy popularności
Kiszonki są smaczne i zdrowe. Dostarczają masy witamin i pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Choć do niedawna na stołach królowały ogórki i kapusta, okazuje się, że kisić można niemal wszystko. Nawet czereśnie.
1. Kiszonki to samo zdrowie
Zalety kiszonek można wymieniać bardzo długo. Wzmacniają organizm i układ odpornościowy, a zawartość kwasu mlekowego pomaga regulować florę bakteryjną jelit. To również naturalne probiotyki.
W kiszonkach znajdziemy całą masę witamin z grupy A, B, C i E. Są obfite w magnez, wapń, potas i fosfor. Spożywanie ich obniża poziom cholesterolu i wspomaga trawienie, a przygotowane w ten sposób warzywa są mniej kaloryczne niż ich surowe wersje.
Choć przyzwyczajeni jesteśmy do kiszonych ogórków i kapusty, kisić można praktycznie wszystko. To tani i skuteczny sposób na zaopatrzenie domowej spiżarni. W ostatnim czasie szczególną popularność zdobywa kiszenie owoców.
Tiktokerka @stewunia postanowiła podzielić się przepisem na kiszone czereśnie. Osobliwa receptura zwróciła uwagę internautów. Przede wszystkim dlatego, że wszelkiego rodzaju kiszonki od jakiegoś czasu cieszą się oszałamiającym zainteresowaniem.
@stewunia Kiszone czeresnie, o które prosicie od roku 🙈 #kiszonka #kozomen #kochamkonie #czereśnie ♬ It's like 90's house music(1043208) - Silly
2. Przepis na kiszone czereśnie
Sama influencerka była nieco zaskoczona sposobem na czereśnie, ale za namową obserwujących postanowiła przetestować przepis. Jak się więc zabrać do przygotowania słoika z kiszonymi owocami? Warto wypróbować kilka sposobów.
Najlepiej wykorzystać wydrylowane owoce. Upewniamy się, że nadają się do spożycia, a następnie posypać je odrobiną soli do przetworów, by puściły sok. Można je jednak od razu włożyć do słoika wraz z zalewą – wówczas sprawdzi się łyżka soli na litr wrzątku.
Między owoce warto dodać kilka przypraw, ale w tej kwestii panuje pełna dowolność. Tiktokerka zdecydowała się na liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny i goździki. Niektórzy wolą wersję z czosnkiem, koprem i chrzanem, inni zachwalają papryczkę chili, kardamon, kolendrę i gorczycę.
Tak przygotowane owoce muszą odstać swoje. Przepis z pewnością odważny, ale warto go przetestować. Na relację @stewunia musimy jeszcze kilka dni poczekać, ale inni już zachwalają kiszone czereśnie i podobno nie mogą przestać się nimi zajadać.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl