Zawiera związek, który niszczy komórki rakowe. Koniecznie włącz do diety, ale jedz z umiarem

Rabarbar, znany ze swojego wyrazistego kwaśno-cierpkiego smaku, ma zarówno swoje grono wiernych fanów, jak i zdecydowanych przeciwników. Te czerwonozielone łodygi są często wykorzystywane do przygotowywania dżemów, kompotów i ciast. Jednakże, naukowcy odkryli nowe, potencjalnie rewolucyjne zastosowanie dla tej rośliny. Czy możliwe jest, że rabarbar może okazać się skutecznym lekiem na raka?

Kwaśno-cierpki smak do walki z nowotworem. Obiecujące wyniki badań nad rabarbaremKwaśno-cierpki smak do walki z nowotworem. Obiecujące wyniki badań nad rabarbarem
Źródło zdjęć: © Getty Images

Rabarbar do walki z nowotworem

W rabarbarze, a także w porostach, znajduje się pomarańczowy barwnik o nazwie parietyna. Badania przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Onkologii na Emory University w Stanach Zjednoczonych wykazały, że parietyna hamuje wzrost komórek nowotworowych, a nawet jest w stanie je niszczyć. Te odkrycia zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie "Nature Cell Biology".

Podczas przeprowadzanych badań laboratoryjnych, naukowcy użyli skoncentrowanej parietyny, aby sprawdzić jej wpływ na komórki białaczki. Okazało się, że w ciągu zaledwie dwóch dni, połowa komórek nowotworowych została zniszczona.

Zachęceni tymi wynikami, naukowcy kontynuowali swoje badania. Wszczepili myszom ludzkie nowotwory i ponownie zastosowali barwnik z rabarbaru. Rezultaty były obiecujące - guzy u zwierząt wyraźnie zmniejszyły się. Szczególnie dobre efekty osiągnięto w przypadku nowotworów szyi i głowy. Parietyna okazała się nie tylko skuteczna, ale także bezpieczna - nie uszkadzała zdrowych komórek.

Na przełom jeszcze poczekamy

Czy jest możliwe, że lek na bazie rabarbaru może okazać się odpowiedzią na modlitwy milionów osób cierpiących na raka? Eksperci zalecają ostrożność. Wyniki badań są na pewno obiecujące, ale trzeba pamiętać, że były to badania laboratoryjne przeprowadzone na myszach. To jest dopiero początek długotrwałego procesu badań, który może zająć wiele lat. Nie ma też pewności, że efekty będą na tyle dobre, aby można było mówić o stworzeniu skutecznego leku.

Czy zatem spożywanie dużych ilości rabarbaru to dobry pomysł na terapię antynowotworową? Zdecydowanie nie. Ilość parietyny w świeżych łodygach rabarbaru jest niewystarczająca. Dodatkowo, podczas badań użyto silnie skoncentrowanej parietyny, która w takiej formie nie występuje naturalnie w tym warzywie.

Warto też pamiętać, że spożywanie zbyt dużej ilości rabarbaru może przynieść więcej szkody niż pożytku. Liście i łodygi rabarbaru zawierają kwas szczawiowy, który zaburza przyswajanie magnezu i wapnia. Duże ilości tej substancji mogą prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.

Mimo że wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców są niezwykle interesujące, to jednak jest jeszcze za wcześnie, aby mówić o rewolucji w medycynie. Wiele substancji wykazuje silne działanie antynowotworowe w początkowych etapach badań, ale to nie zawsze przekłada się na skuteczność w leczeniu ludzi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka