Zbawiennie działa na jelita. Hamuje rozwój komórek nowotworowych

Kwas masłowy lub inaczej butanowy powstaje w procesie fermentacji bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu, wpływając przede wszystkim na prawidłową kondycję jelit. Związek pomaga ograniczyć dolegliwości m.in. u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.

Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Kwas masłowy wzmacnia cały organizmDziała przeciwzapalnie i antynowotworowo. Kwas masłowy wzmacnia cały organizm
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kwas masłowy - dlaczego jest taki ważny?

Kwas masłowy od lat jest przedmiotem analiz naukowców, którzy badają, jak jego poziom wpływa na funkcjonowanie organizmu. To jeden z trzech krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, który jest produkowany przez kilka szczepów bakterii jelitowych. Pozostałe to kwas octowy i propionowy.

Kwas masłowy ma korzystny wpływ na działanie układu trawiennego. Jest on kluczowy m.in. dla utrzymania stabilności struktury komórek nabłonka jelitowego i ich integralności, co umożliwia komórkom nabłonka realizację ich podstawowych ról. Również inne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe odpowiadają za stymulację rozwoju flory bakteryjnej oraz blokowanie namnażania szkodliwych dla jelit bakterii takich jak E. coli, Campylobacter czy Salmonella.

Kwas butanowy posiada szereg korzyści zdrowotnych, które nie ograniczają się tylko do układu pokarmowego. Jest on także źródłem energii dla innych organów. Dodatkowo odpowiada za regulację pH jelitowego, absorpcję ważnych minerałów takich jak wapń, żelazo i magnez, a także za metabolizm glukozy i białek w wątrobie.

Przepis na poranna herbatę, która przyśpieszy metabolizm

Kwas masłowy stosuje się m.in. przy stanach zapalnych jelit. Hamuje mediatory zapalne w jelitach
Kwas masłowy stosuje się m.in. przy stanach zapalnych jelit. Hamuje mediatory zapalne w jelitach © Getty Images

Dzięki swoim właściwościom kwas masłowy jest wykorzystywany w leczeniu różnych schorzeń, w tym chorób czynnościowych przewodu pokarmowego i nieswoistych zapaleń jelit, jak zespół jelita dwrażliwego czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Właściwości kwasu masłowego:

  • pozytywnie wpływa na mikroflorę jelit,
  • wspomaga odbudowę błony śluzowej jelit,
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych,
  • łagodzi bóle brzucha,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • zwiększa przyswajalność składników mineralnych,
  • łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
  • wspomaga przemianę materii.

W jakich produktach znajduje się kwas masłowy?

Kluczową rolę w utrzymywaniu optymalnego poziomu kwasu masłowego odgrywa dieta bogata w błonnik i skrobię oporną - węglowodanu odpornego na enzymy trawienne, który jest pożywką dla flory bakteryjnej.

Przy odpowiedniej podaży błonnika pokarmowego dobowa produkcja kwasu masłowego w jelicie grubym sięga ok. 300-400 mmol.

Źródłem opornej skrobii są takie produkty jak fasola, otręby pszenne, zielone banany, gotowana soczewica, brązowy ryż, zmielone ziarna zbóż, chleb razowy, ziemniaki, kukurydza. Z kolei błonnik pokarmowy znajduje się m.in. w burakach cukrowych, bananach, szparagach, cebuli, czosnku, pszenicy, miodzie, porze, jęczmieniu, karczochach, liściach buraka czy pomidorach.

Dolegliwości jelitowe a kwas masłowy

Kwas masłowy redukuje stan zapalny w przewodzie pokarmowym, a także łagodzi objawy takie jak: biegunki, zaparcia i wzdęcia. Jego suplementacja jest zalecana m.in. w zaburzeniach prawidłowego składu mikroflory jelitowej, pacjentom cierpiącym na choroby zapalne jelit, biegunki nieznanego pochodzenia czy u chorych na raka jelita grubego lub nowotwór okrężnicy.

W badaniach wykazano, że ten związek ma zdolność do eliminowania komórek rakowych, a równocześnie stymuluje namnażanie zdrowych kolonocytów w organizmie. Eksperci nazywają to zjawisko paradoksem maślanu, ponieważ żaden inny krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy nie wykazuje podobnego wpływu na komórki znajdujące się w jelitach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka