Zbija cholesterol i ciśnienie, skorzysta też serce. Najzdrowsza część mandarynki

Ulubiony owoc milionów Polaków, który w sezonie zimowym kupujemy na potęgę. Małe słodkie mandarynki to prawdziwa bomba witamin, minerałów i antyoksydantów. Większość z nas popełnia jednak ogromny błąd, pozbywając się niepozornej części owocu.

Nigdy nie wyrzucaj. To najzdrowsza część mandarynkiNigdy nie wyrzucaj. To najzdrowsza część mandarynki
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Korzystne dla diabetyków, bezpieczne dla żołądka i jelit

Mandarynki to zwiastun świąt Bożego Narodzenia. W listopadzie i w grudniu cieszą się największą popularnością wśród małych i dużych amatorów słodkich owoców. Te mniejsze krewne pomarańczy, należące do rodziny rutowatych, są jak inne cytrusy źródłem przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i flawonoidów. Już sześć średniej wielkości mandarynek w 100 proc. pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C.

Świetnie nawadniają, a przy tym charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym, mogą więc jeść je nawet diabetycy, bez obaw o to, że owoce podniosą zanadto poziom glukozy we krwi. Co ciekawe mandarynki należą do grupy produktów o niskiej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów (LOW FODMAP), dlatego mogą znaleźć się w diecie osób chorujących na przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) czy zespół jelita drażliwego (IBS).

Są niskokaloryczne, wspierają odporność, mogą też wpływać pozytywnie na poziom ciśnienia tętniczego czy cholesterolu we krwi. Z uwagi na obecność potasu regularne jedzenie mandarynek może być korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, a dzięki obecności kwasu foliowego skorzysta także układ nerwowy, dla którego kwas foliowy jest konieczny do regulowania poziomu dopaminy, adrenaliny i noradrenaliny. Co istotne, o mandarynkach powinni pamiętać także ci, którzy obawiają się chorób nerek. Badanie opublikowane na łamach "Urology" dowodzi, że regularne spożywanie owoców cytrusowych może zapobiegać rozwojowi kamieni nerkowych.

Dlaczego powinieneś codziennie jeść grejpfruty?

Mandarynki to źródło witaminy C
Mandarynki to źródło witaminy C © Pixabay

A jak jeść mandarynki? Jedną zasadę warto wziąć sobie do serca.

Nie wyrzucaj. Najzdrowsza część mandarynki

Czy podczas obierania wyrzucacie białą skórkę owocu? Skubiecie owoc do ostatniego jej fragmentu, czyli tzw. albedo? Ten biały, gąbczasty element owocu ma szereg korzyści, tam bowiem kryje się pokaźne źródło witaminy C.

Dodatkowo albedo jest źródłem pektyny, błonnika rozpuszczalnego, który ma dwie szczególnie cenne właściwości. Po pierwsze ogranicza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim, a po drugie wiąże i usuwa kwasy żółciowe z organizmu, dzięki czemu zapobiega odkładaniu się płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Pektyny wspierają też pracę jelit, usprawniając pozbywanie się z organizmu toksyn, w tym mechanizmie również zmniejszają ryzyko stanów zapalnych i nowotworów w obrębie jelit.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka