Zbija ciśnienie i wspiera wątrobę. Niepozorna roślina chroni przed rakiem

Można uprawiać go na parapecie, dodawać do jajecznicy i wiosennego twarożku śniadaniowego. Ale warto hojnie sypać szczypiorek niemal do każdego dania, bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.

Zbija ciśnienie, wspiera wątrobę i chroni przed rakiem. Niepozorne ziółko nie tylko na kanapkęZbija ciśnienie, wspiera wątrobę i chroni przed rakiem. Niepozorne ziółko nie tylko na kanapkę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Antyczny pogromca chorób

Szczypiorek, a właściwie czosnek szczypiorek, należy do tej samej rodziny co cebula, szalotka czy oczywiście czosnek. Jest źródłem niezbędnej dla kości witaminy K oraz koniecznych do właściwego funkcjonowania m.in. naczyń krwionośnych witaminy C i kwasu foliowego. Zawiera również takie związki jak niacyna, tiamina, kwas pantotenowy, fosfor czy cynk, które wspierają układ immunologiczny. Dodatkowo wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe.

W kuchni króluje już od pięciu tysięcy lat, a o właściwościach tego niepozornego ziółka pisał już pewien rzymski poeta, Marcus Valerius Martialis: "Ten, kto nosi szczypiorek w swoim oddechu, nie musi się obawiać pocałunku śmierci".

Rzymianie wierzyli, że szczypiorek łagodzi też oparzenia słoneczne, leczy ból gardła, a także działa moczopędnie.

Wyhoduj własny szczypior w doniczce

Szczypiorek może wspierać trawienie i działać kardioprotekcyjnie
Szczypiorek może wspierać trawienie i działać kardioprotekcyjnie © Pixabay

Dziś dzięki współczesnym badaniom wiemy, że szczypiorek ma znacznie większą moc. Regularne spożywaniu szczypiorku:

  • może wykazywać działanie antynowotworowe – niektóre badania wskazują, że obecna w roślinie siarka hamuje rozrost komórek nowotworowych i zapobiega rozprzestrzenianiu się nowotworu w organizmie,
  • niweluje stany zapalne w organizmie dzięki obecności karotenów, zeaksantyny i luteiny oraz kwercetyny,
  • wspomaga trawienie – poprawia pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz oczyszcza jelita, zapobiegając zaparciom,
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu dzięki kwercetynie,
  • może lekko obniżać ciśnienie tętnicze krwi za sprawą allicyny,
  • dzięki zawartości kwasu foliowego i choliny wspiera procesy poznawcze i opóźnia pojawienie się demencji starczej.

Szczypiorek w walce z rakiem

Przeciwutleniacze obecne w szczypiorku wspierają serce i chronią przed rozwojem chorób o podłożu zapalnym. To właśnie one w dużej mierze stanowią również o potędze antynowotworowej kuzyna czosnku.

Badania wskazują, że allicyna obecna w czosnku może hamować rozwój raka piersi, a wraz z błonnikiem, w którym obfituje zioło – zapobiegać rakowi jelita grubego. Szereg badań dowiódł również, że tzw. rośliny allium, czyli bogate w allicynę, mogą hamować rozwój raka żołądka i przełyku, a nawet prostaty.

Mimo tak wielu korzyści są osoby, które o szczypiorku muszą zapomnieć. Może nasilić dolegliwości w przypadku:

  • chorób wątroby, wymagających diety lekkostrawnej,
  • osób z refluksem żołądkowo-przełykowym,
  • chorych na zapalenie trzustki, woreczka żółciowego czy ze stanem zapalnym żołądka,
  • chorych na wrzody żołądka, jelit lub dwunastnicy,
  • osób z alergią pokarmową na czosnek, cebulę i szczypiorek.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka