4 z 7Migdały
Orzechy to źródło korzystnych kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko występowania miażdżycy i poprawiają pracę układu krążenia. Chronią także przed zawałem i udarem.
Wśród orzechów warto wyróżnić migdały, które są jednym z najlepszych źródeł cynku, witaminy B 2 i magnezu. Składniki te usprawniają pracę układu nerwowego. Poprawiają pamięć i koncentrację. Ilość magnezu zawarta w migdałach zaspokaja 60 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
W swoim składzie mają także wapń, cynk i fosfor.
Jeśli nie przepadamy za ich smakiem, to spróbujmy do sałatki dodać pistacje lub nerkowce. Mogą być surowe albo palone na sucho. Ważne, by nie były smażone na oleju lub przetworzone. Wysoka temperatura niszczy bowiem wartości odżywcze migdałów i innych orzechów.
Do sałatki warto dodać migdały wcześniej namoczone. Łatwiej je strawić, poza tym dzięki temu procesowi wydzielają więcej enzymów.