5 z 7Ryby
Ryby to przede wszystkim źródło cennych kwasów omega-3 i omega-6. Kwasy te wspomagają pracę układu krążenia, zapobiegając tworzeniu się złogów cholesterolowych i zakrzepów. Dodatkowo poprawiają pracę mózgu, zapobiegają rakowi, obniżają poziom trójglicerydów i wpływają pozytywnie na nastrój, zapobiegając depresji.
Organizm sam nie potrafi ich wytworzyć, dlatego należy dostarczać je w diecie. Najpopularniejsze ryby, które dodawane są do sałatek to tuńczyk i łosoś. Ich właściwości odżywczych nie trzeba specjalnie reklamować.
85-gramowa porcja tuńczyka zawiera 98 kalorii, 21 gramów białka i 0,8 grama tłuszczu. Ryba ta dostarcza organizmowi także witaminy D, B 6, fosfor i niacynę. W jednej porcji tuńczyka jest ich 235 miligramów.
Mięso łososia jest równie smaczne i delikatne jak tuńczyka, a do tego pełne witamin, szczególnie z grupy B. 100 gramów łososia to niemal 100 proc. zapotrzebowania na kwasy omega-3.