Zdrowe obiady – zasady zdrowego odżywiania, sól, zupy

Zdrowy obiad to ważny element każdego dnia. Obecnie, gdy coraz bardziej upowszechnia się moda na bycie fit, zdrowy obiad jest tematem numer jeden. Wiele osób uważa, że przygotowanie zdrowego obiadu zabiera dużo czasu i pracy. Inni stwierdzą, że nie posiadają wystarczających umiejętność, aby przygotować sobie jakiś zdrowy obiad w domu i polegają na gotowych posiłkach lub po prostu jedzą na mieście. Jednak przygotowanie zdrowego obiadu nie jest aż tak trudne. Na początek wystarczy dobrze przyswoić sobie zasady zdrowego odżywiania.

Zdrowe obiady – zasady zdrowego odżywiania, sól, zupyZdrowe obiady – zasady zdrowego odżywiania, sól, zupy

Zdrowe obiady - zasady zdrowego odżywiania

Obiad jest ważnym posiłkiem i nie warto o nim zapominać. Eksperci podkreślają rolę regularnych posiłków w zdrowym stylu życia. Zdrowy obiad powinien zatem zajmować ważne miejsce w naszym planie dnia. Przygotowując zdrowy obiad, warto zadbać o różnorodność, dzięki czemu unikniemy nudy i nie zniechęcimy się szybko do przygotowywania zdrowych obiadów w domu. Przygotowując zdrowy obiad, starajmy się unikać tłuszczów i produktów bogatych w cholesterol. W zdrowym obiedzie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego lepiej zastąpić tłuszczami pochodzenia roślinnego i rybami, co zdecydowanie pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

Zdrowy obiad to również odpowiednia ilość warzyw, a czasem również owoców. Dobrze skomponowany zdrowy obiad powinien zawierać warzywa bogate w błonnik. Dzięki temu nasz zdrowy obiad będzie nie tylko smaczny i lekki, ale też warzywa poprawią nasze trawienie i pracę układu pokarmowego, a my nie będziemy senni i unikniemy uczucia ciężkości po posiłku.

Zdrowe obiady - sól

Przygotowując zdrowy obiad, nie powinniśmy też często sięgać po sól. Choć powszechnie wiadomo, że sól wydobywa z naszych potraw smak, to nie należy przesalać zdrowych obiadów. Za duża ilość soli nawet w bardzo zdrowym obiedzie sprawi, że narażamy siebie i swoich bliskich na różne zaburzenia, jak np. nadciśnienie tętnicze.

Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min

Zdrowy obiad nie wymaga ani dużych umiejętności, ani pieniędzy
Zdrowy obiad nie wymaga ani dużych umiejętności, ani pieniędzy © Shutterstock

Aby obniżyć ilość soli w naszej diecie, wystarczy stosować się do kilku bardzo prostych zasad. Gdy gotujemy zdrowy obiad, zwróćmy uwagę nie tylko na jakość produktów, ale też ilość soli. A więc gotując zdrowy obiad, starajmy się zastępować sól przyprawami, które z powodzeniem podkreślą smak i dodadzą aromatu. Jednocześnie doprawiając zdrowy obiad, nie stosujmy gotowych mieszanek przypraw, czy popularnej Vegety. Bardzo często tego typu produkty zawierają już w sobie sól.

Gotując, wybierajmy przede wszystkim produkty świeże. Obiad, który będzie się opierał o półprodukty lub produkty przetworzone, nie będzie zdrowy. Dodatkowo nie jesteśmy w stanie kontrolować ilości soli, jaka znajdzie się w naszym zdrowym obiedzie. Pamiętajmy więc, aby w czasie zakupów poświęcić chwilę czasu na przeczytanie etykiet produktów, które mają się znaleźć w naszym zdrowym obiedzie.

Gdy wraz z rodziną zasiadamy do stołu, nie stawiajmy na nim soli. W ten sposób unikniemy sytuacji, w której ktoś będzie miał ochotę dosolić nasz zdrowy obiad.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Zdrowe obiady - zupy

Choć dla wielu osób przygotowanie zdrowego posiłku wydaje się bardzo wymagające, to mogą się oni mocno zdziwić. Wielu dietetyków i ekspertów ds. żywienia mówi, że nie mając czasu na spędzanie długich godzin w kuchni, warto na zdrowy obiad ugotować sobie po prostu zupę. Zupy warzywne czy to na bulionie warzywnym, czy na tzw. skrzydełku będą zdrowym i pełnowartościowym obiadem. Na dodatek taki zdrowy obiad ugotujemy szybko i nie wymaga specjalnych umiejętności.

Źródła

  1. dieta.mp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka