Jeden składnik w diecie utrudnia odchudzanie i podnosi ciśnienie (WIDEO)
Wydaje ci się, że zdrowo się odżywiasz? Jesz dużo warzyw i owoców, chudego mięsa i pełnoziarnistych produktów, a mimo to możesz być narażony na nadciśnienie.
Dlaczego? Zobacz wideo i dowiedz się do jakich wniosków doszli. Wydaje ci się, że zdrowo się odżywiasz? Unikaj soli.
Jesz dużo warzyw i owoców, chudego mięsa i pełnoziarnistych produktów, a mimo to możesz być narażone na nadciśnienie. Wszystkiemu winna jest sól.
Naukowcy chcieli sprawdzić hipotezę mówiącą, że skutki wysokiego spożycia soli mogą być neutralizowane przez dietę zawierającą produkty, które wzmacniają serce i naczynia krwionośne.
Należą do nich między innymi borówki amerykańskie, cytrusy, jabłka oraz zioła: rozmaryn i arnika górska. Swoje wnioski opublikowali w czasopiśmie "Hypertension".
Według naukowców dieta wzmacniają naczynia krwionośne musi iść w parze z ograniczeniem ilości spożywanej soli.
Według naukowców dieta wzmacniająca naczynia krwionośne musi iść w parze z ograniczeniem ilości spożywanej soli. W przeciwnym wypadku nadal występuje zagrożenie nadciśnieniem.
Szacuje się, że w Polsce około 40 procent dorosłych choruje na nadciśnienie. Niektórzy nie są świadomości rozwijającej się choroby.
Z badań przeprowadzonych w 2013 roku przez Instytut Żywności i Żywienia wynika, że Polacy zjadają średnio 10,3 grama soli dziennie. Zalecana dzienna dawka nie powinna przekraczać 6 gram.
Najwięcej soli dostarczamy organizmowi nieświadomie. Warto czytać etykiety, bo nawet w pozornie zdrowych produktach znajdują się jej duże ilości.
Szczególnie uważać trzeba na wędliny, żółty ser, wędzone ryby, konserwy, a nawet słodycze. Jeśli chcemy chronić się przed nadciśnieniem oprócz zdrowej diety i aktywności fizycznej powinniśmy znacząco ograniczyć spożywanie soli.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl