Trwa ładowanie...

Zdrowe produkty, które podnoszą ryzyko powstawania zakrzepów

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 06.12.2021 01:19
Witamina K zwiększa ryzyko powstawania zakrzepów
Witamina K zwiększa ryzyko powstawania zakrzepów (Getty Images)

Z najnowszych doniesień medycznych wynika, że żywność powszechnie uważana za bardzo zdrową może przyczynić się chorób układu krążenia. Znany lekarz dr Andrey Prodeus wymienił produkty, które u niektórych osób podnoszą ryzyko powstawania zakrzepów w żyłach i tętnicach aż o 20 proc.

spis treści

1. Witamina K a ryzyko zakrzepicy

Pietruszka i szpinak to jedne z najzdrowszych warzyw. Są dobrze znane ze swojego dobroczynnego wpływu na nasz organizm. Jak ogłosił na antenie Channel One znany lekarz immunolog dr Andrey Prodeus, niektórzy zdecydowanie powinni ograniczyć ich spożywanie. Dotyczy to osób, które borykają się z dolegliwościami układu krążenia, przyjmują leki przeciwzakrzepowe i prowadzą siedzący tryb życia. Wyżej wymienione produkty spożywcze są bowiem bogatym źródłem witaminy K mającej znaczny wpływ na krzepliwość krwi.

Nadmierne ilości pietruszki, szpinaku czy bazylii może nawet 20-krotnie podnosić ryzyko powstawania zakrzepów krwi, co powoduje niedrożność naczyń krwionośnych. Na dłuższą metę prowadzi to do rozwoju niebezpiecznych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Nadmiar witaminy K może zaburzać działanie preparatów medycznych na rozrzedzenie krwi. Należy jednak pamiętać, żeby gwałtownie nie ograniczać spożywania produktów bogatych w tę witaminę. Tego rodzaju zmiany w codziennej diecie powinny być wdrażane stopniowo. Witamina K pełni ważną funkcję w naszym organizmie więc nie może jej całkowicie zabraknąć. Najlepiej ustalić z lekarzem, jaka jest dla nas odpowiednia dzienna dawka witaminy K.

Najwięcej witaminy K znajdziemy w pietruszce, szpinaku i bazylii. Inne produkty zwierające znaczne ilości tej substancji to m.in: jarmuż, brukselka, awokado, kapusta, kolendra, szczypior, sałata, kiwi, mięta, groszek, rzeżucha, natto, spirulina, chlorella oraz wątróbka wołowa.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze