Zdrowotna mikstura z anyżu. Zobacz, na jakie dolegliwości może pomóc
Anyż pochodzi z tej samej rodziny roślin, co pietruszka, seler czy marchewka. Rośnie maksymalnie do 1 metra i wypuszcza kwiaty z małym białym owocem. Tam znajdują się nasiona. To właśnie one mają lecznicze właściwości, z których korzystali ludzie już w starożytności. Zobacz, na jakie schorzenia może pomóc.
1. Anyż - właściwości zdrowotne
Anyż pomaga na kłopoty związane z niestrawnością. Ma właściwości przeciwzapalne oraz wiatropędne. Jego aktywne składniki zmniejszają wzdęcia brzucha, zapobiegają gromadzeniu się gazów w jelitach oraz niweluje uczucie przepełnienia. Co więcej, zapobiega fermentacji żywności w jelitach.
Napar z nasion anyżu łagodzi bóle głowy, które spowodowane są napięciem i stresem. Jego picie działa dobroczynnie na układ nerwowy.
Wywar z anyżu pomoże również na inną, przykrą dolegliwość – czkawkę.
To jeszcze nie wszystko. Anyż będzie również dobry dla osób, które mają kłopoty z nerkami. Ma on właściwości detoksykujące i przeciwzapalne. Dlatego pity regularnie w formie naparu może poprawić funkcjonowanie nerek.
2. Anyż – jak przygotować
Jeśli cierpisz na którąś z powyższych dolegliwości, warto wypróbować domową kurację. Aby przygotować zdrowotny napój będziesz potrzebował mielonych nasion anyżu. Dwie łyżeczki wsyp do szklanki i zalej gorącą wodą. Przykryj naczynie i pozostaw na 10 minut. Następnie odcedź. Napar pij raz dziennie, najlepiej po obfitym posiłku. Aby kuracja przyniosła efekty, pij herbatkę trzy razy w tygodniu.
Anyż można też dodawać do potraw, wypieków i deserów. Ma słodko-korzenny smak. Dostaniesz go w dużych marketach i sklepach ze zdrową żywnością. Kosztuje ok. 14 zł za 100 g.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Każdy ma go w kuchni. Ma silne właściwości lecznicze i odchudzające.