Czarny pieprz idealny na odchudzanie!
Czarny pieprz to więcej niż kuchenna przyprawa. Badania potwierdzają, że jego działanie może skutecznie zwalczyć otyłość oraz związane z nią choroby. Zobacz, co warto wiedzieć o piperynie.
1. Uzdrawiający lek ze wschodu
Czarny pieprz wykorzystywano we wschodniej medycynie już wieki temu. W ostatnich latach naukowcy skupili się na zbadaniu wierzchniej warstwy pieprzu – piperynie. Okazało się, że to właśnie ona ma silne właściwości lecznicze i odchudzające. Koreańscy uczeni: Soo-Jong Um i Ji-Cheon Jeong wykazali, że piperyna likwiduje tkankę tłuszczową oraz skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Co więcej, piperyna zakłóca aktywność genów odpowiedzialnych za tworzenie się nowych komórek tłuszczowych. Naukowcy zapewniają, że odkrycie to może przyczynić się do zwalczenia problemu otyłości na świecie.
2. Piperyna obala mit „diety cud”
W przeciwieństwie do większości suplementów, środki z piperyną nie powodują szybkiego odchudzania w spektakularnie krótkim czasie. Dietetycy wyjaśniają, że „możliwość ekspresowego” schudnięcia to mit. Radykalnymi sposobami można próbować zrzucić 10 kg w ciągu miesiąca, ale te kilogramy z pewnością szybko wrócą. Za zdrowe i bezpieczne tempo spalania tkanki tłuszczowej dietetycy uznają spadek maksymalnie 4–6 kg w ciągu miesiąca. Systematyczna utrata wagi gwarantuje utrzymanie szczupłej sylwetki na długo. Nic dziwnego, że im bardziej rośnie moda na zdrowy tryb życia, tym bardziej wzrasta popularność piperyny.
3. Odchudzanie pieprzem?
Naukowcy udowodnili, że pieprz wpływa na poprawę kondycji zdrowotnej organizmu. Samo stosowanie pieprzu w kuchni to jednak za mało, by w pełni wykorzystać jego właściwości. Najcenniejszy jest składnik, który nadaje mu charakterystyczny, ostry smak – piperyna. Odseparowanie piperyny z pieprzu jest niewykonalne w domowych warunkach, ale na rynku można już kupić gotowe preparaty ze sproszkowanym ekstraktem. Dzięki temu z odchudzającej mocy czarnego pieprzu może skorzystać każdy, kto pragnie w naturalny sposób wymodelować i wyszczuplić sylwetkę.
4. Naturalna moc piperyny
Warto wiedzieć, że jedną z głównych właściwości piperyny jest podnoszenie wydolności fizycznej organizmu. To dlatego po piperynę sięgają zarówno sportowcy, jak i osoby prowadzące siedzący tryb życia. Wzmagając wydzielanie soków trawiennych, piperyna przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej bez względu na prowadzony tryb życia. Sportowcom pomaga wyrzeźbić mięśnie, a osobom nieaktywnym fizycznie ułatwia spalanie tłuszczu bez wykonywania ćwiczeń. Naukowcy zaznaczają, że poza odchudzaniem piperyna wpływa także na poprawę koncentracj) i wzmacnia układ odpornościowy. Wygląda na to, że natura po raz kolejny okazuje się najkorzystniejszym suplementem dla ludzkiego organizmu.
5. Kalorie i wartości odżywcze w czarnym pieprzu
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 2 g (1 łyżeczka, mielony) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 251 kcal | 5,77 kcal |
Białko | 10,39 g | 0,24 g |
Węglowodany | 64,0 g | 1,47 g |
Cukier | 0,64 g | 0,02 g |
Błonnik | 25,3 g | 0,58 g |
Tłuszcz | 3,26 g | 0,08 g |
Tłuszcze nasycone | 1,39 g | 0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,74 g | 0,02 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,00 g | 0,02 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |