3 z 7Kawa rozpuszczalna nie taka zła
Kawa rozpuszczalna również przez wiele lat nie cieszyła się dobrą opinią. Jak przekonuje jednak dietetyczka, jeśli jest dobra jakościowo, to nie jest szkodliwa dla zdrowia.
Kawa rozpuszczalna powstaje ze zmielonych ziaren kawy, które zaparza się w niewielkiej ilości wody. Uzyskuje się w ten sposób mocny ekstrakt, który następnie się suszy.
- Najlepsza kawa rozpuszczalna to kawa liofilizowana. Jest ona suszona w odpowiednim ciśnieniu i przy niskiej temperaturze. To bardzo dobry sposób odparowania wody - mówi Jarzynka-Jendrzejewska.
Co ważne, kawa rozpuszczalna zawiera nawet 2 razy mniej kofeiny niż kawa mielona. Jest też łagodniejsza w smaku.
Dobrej jakości kawa rozpuszczalna to w 100 proc. kawa naturalna, bez żadnych dodatków, w tym emulgatorów, tłuszczów trans i konserwantów.
Nie mamy jednak dobrych wiadomości dla osób, które lubią kawy typu ''2w1'' i ''3w1''.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wczesne objawy demencji naczyniowej, które powinien znać każdy