Zdrowy boczek? To możliwe (WIDEO)
Najlepiej smakuje smażony z jajecznicą, ale zajadamy się też pieczonym czy wędzonym. Boczek to smaczna przekąska, ale niestety niezdrowa. Tłuszcz zwierzęcy sprzyja wahaniom poziomu cholesterolu i w nadmiarze może być niebezpieczny dla układu sercowo-naczyniowego. Dlatego warto znaleźć dla boczku alternatywy. Oto kilka z nich.
Najlepiej smakuje smażony z jajecznicą, ale zajadamy się pieczonym czy wędzonym. Boczek to smaczna przekąska, ale niestety dość niezdrowa. Tłuszcz zwierzęcy sprzyja wahaniu poziomu cholesterolu i w nadmiarze może być niebezpieczny dla układu sercowo-naczyniowego.
Dlatego warto znaleźć dla boczku alternatywy, oto kilka z nich. Tempeh jest kuzynem tofu, ale potrawą bezmięsną, pochodzącą z Indonezji. To żywność fermentowana, przygotowywana z całych ziaren soi. Można ją zamarynować w pikantnym sosie lub doprawić ulubionymi ziołami.
Tempeh jest źródłem łatwo przyswajalnej i chroniącej układ nerwowy witaminy B6 i wzmacniającego kości magnezu. Zapewnia też dzienną dawkę błonnika i białka, produkt możesz kupić w sklepach spożywczych z żywnością ekologiczną i można go smażyć. A może boczek drobiowy?
Taki bekon nie zawiera tyle tłuszczu ile tradycyjny, ma go o połowę mniej, około cztery gramy. Boczek z indyka warto jeść w towarzystwie warzyw. Jeśli jesteś wegetarianinem wypróbuj bekon z bakłażana, jest źródłem przeciwutleniaczy, błonnika, witaminy C i wpływającego pozytywnie na pracę serca potasu.
Zawiera również nasunin, związek, który wpływa na przepływ krwi do mózgu. Boczek z bakłażana jest prosty do przygotowania. Wystarczy pokroić warzywo w grubsze plasterki, posypać ulubionymi przyprawami i zapiec lub położyć na grill, najlepiej smakuje chrupki. A może wypróbujesz boczek z pieczarek?
To mit, że te grzyby nie posiadają wartości odżywczych. Dostarczają organizmowi witamin z grupy B, magnez oraz potas. Mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Pokrój pieczarki w plasterki, zamarynuj w przyprawach i piecz, aż będą chrupkie, uważaj by ich nie spalić.
Tofu to danie bardzo popularne wśród wegan i wegetarian. Zapewnia porcję ośmiu aminokwasów, jest źródłem wapnia i żelaza. Boczek z tofu przyrządzisz zapiekając plasterki potrawy lub smażąc je.