Trwa ładowanie...

Zielona i czerwona herbata a odchudzanie

Avatar placeholder
Małgorzata Kazbieruk 04.02.2022 22:41
Zielona i czerwona herbata a odchudzanie
Zielona i czerwona herbata a odchudzanie (iStock)

Czerwona herbata, podobnie jak zielona herbata, zawierają składniki posiadające właściwości odchudzające. Osoby, które się odchudzają, powinny pić napar pół godziny po każdym posiłku.

spis treści

1. Czerwona herbata a odchudzanie

  • Jest produkowana w Chinach i na Tajwanie.
  • Czerwona herbata musi dojrzewać w odpowiednich warunkach. Niektóre gatunki herbaty dojrzewają nawet przez 50 lat.
  • Działanie czerwonej herbaty polega na wspomaganiu przemiany materii, spalaniu tłuszczu, regulacji wydzielania żółci, obniżaniu poziom cholesterolu, czerwona herbata ma także właściwości moczopędne. Czerwone herbaty zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i normalizują ciśnienie. Dodatkowo odtruwa i oczyszcza organizm z toksyn.
  • Zawiera mangan, wapń, fluor, olejki eteryczne i białko.
  • Jest niedroga i można ją kupić w każdym supermarkecie.

2. Zielona herbata na ochudzanie

  • Zielona herbata podwyższa spalanie tłuszczu i termogenezę, obniża poziom złego cholesterolu, blokuje utlenianie LDL, obniża poziom cukru, sprzyja zmniejszeniu tkanki tłuszczowej.
  • Podobnie jak w czerwonej herbacie, znajdują się w niej polifenole, które wykazują skuteczne działanie przeciwrakowe. Ponadto polifenole chronią nasz organizm przez wpływem wolnych rodników.
  • W skład zielonej herbaty wchodzą witaminy i minerały.
  • Zielona herbata wpływa korzystnie na układ trawienny, sercowo-naczyniowy i nerwowy.
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

3. Prawidłowe parzenie herbaty

Zielona i czerwona herbata są skuteczne, jeśli są odpowiednio zaparzone. Świeżo zaparzone herbaty powinny mieć na wierzchu pianę, w której znajduje się aromat. Należy niepełną łyżeczkę liści lub torebkę herbaty zalać filiżanką wrzątku i trzymać pod przykryciem przez pięć minut. Nie poleca się picia czerwonej lub zielonej herbaty z cukrem ani innym dodatkiem, ponieważ to neutralizuje ich lecznicze właściwości.

Herbatę należy pić już po zaparzeniu, nie można zostawić jej na później ani pozostawić listków w naparze, ponieważ to sprawi, że będzie miała gorzki smak, a w napoju napoju znajdziemy szkodliwe garbniki.

W zielonej i czerwonej herbacie znajduje się "herbaciana" kofeina, czyli teina. Przyswajana jest wolniej niż kofeina pochodząca z kawy, ale zapewnia długotrwałe i łagodne działanie. Pobudza ona organizm, ale odchudzanie bez diety za pomocą samej herbaty raczej nie pomoże. Warto pamiętać, że czerwona i zielona herbata przyspieszają i wspomagają proces odchudzania, ale nie zastąpią zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze