Zielona pasta ze szpinakiem
Makaron penne ze szpinakiem to bardzo tradycyjna włoska pasta. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu i niezwykle zdrowa ze względu na składnik, jakim jest szpinak.
Składniki:
- 350 g makaronu penne,
- 1 paczka mrożonego szpinaku,
- 200 g śmietany kremówki,
- 1 paczka sera mozzarella,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki posiekanego czosnku,
- sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny,
- parmezan.
Przygotowanie:
Rozmroź szpinak i wrzuć do rondla, w którym wcześniej rozgrzej oliwę. Dodaj do rozmrażającego się szpinaku czosnek, dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec tego czasu dodaj do rondla śmietanę, wymieszaj i dalej duś. Na sam koniec dodaj ser mozzarella, wymieszaj i trzymaj na ogniu do momentu, aż ser w całości się roztopi. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron al dente. Gdy będzie już dobry, odcedź i wsyp do rondla. Wymieszaj wszystko i włóż na talerze. Całość, tuż przed podaniem, posyp parmezanem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 417,97 kcal |
Białka | 14,97 g |
Węglowodany | 43,55 g |
Tłuszcze | 20,27 g |
Błonnik | 2,68 g |
Komentarz:
Szpinak wywołuje różne emocje, ale jest jednym z najzdrowszych elementów flory. Dzięki swoim składnikom pomaga zwalczać artretyzm, reumatyzm, choroby nerek czy wątroby. Poza tym wzmacnia odporność i funkcjonowanie układu nerwowego. Warto więc czasem zjeść taką pastę ze szpinakiem.