Trwa ładowanie...

Zielona pasta ze szpinakiem

Makaron penne ze szpinakiem to bardzo tradycyjna włoska pasta. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu i niezwykle zdrowa ze względu na składnik, jakim jest szpinak.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Składniki:

  • 350 g makaronu penne,
  • 1 paczka mrożonego szpinaku,
  • 200 g śmietany kremówki,
  • 1 paczka sera mozzarella,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki posiekanego czosnku,
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz czarny,
  • parmezan.
Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem

Do szpinaku trzeba się przekonać. Źle przyrządzony może zrazić do siebie na całe życie. Jednak w tej...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Rozmroź szpinak i wrzuć do rondla, w którym wcześniej rozgrzej oliwę. Dodaj do rozmrażającego się szpinaku czosnek, dopraw solą i pieprzem i duś na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Pod koniec tego czasu dodaj do rondla śmietanę, wymieszaj i dalej duś. Na sam koniec dodaj ser mozzarella, wymieszaj i trzymaj na ogniu do momentu, aż ser w całości się roztopi. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron al dente. Gdy będzie już dobry, odcedź i wsyp do rondla. Wymieszaj wszystko i włóż na talerze. Całość, tuż przed podaniem, posyp parmezanem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 417,97 kcal
Białka 14,97 g
Węglowodany 43,55 g
Tłuszcze 20,27 g
Błonnik 2,68 g

Komentarz:

Zielona pasta ze szpinakiem
Zielona pasta ze szpinakiem (Zdjęcie autorstwa Hans / CC0 1.0)

Szpinak wywołuje różne emocje, ale jest jednym z najzdrowszych elementów flory. Dzięki swoim składnikom pomaga zwalczać artretyzm, reumatyzm, choroby nerek czy wątroby. Poza tym wzmacnia odporność i funkcjonowanie układu nerwowego. Warto więc czasem zjeść taką pastę ze szpinakiem.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.