Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Zielone warzywa - podział warzyw, właściwości

Avatar placeholder
14.04.2021 09:10
Zielone warzywa - podział warzyw, właściwości
Zielone warzywa - podział warzyw, właściwości

Zielone warzywa są zdrowe. Wiadomo to od dawna. Od niedawna natomiast wiadomo, że kolor tego co jemy, jest równie ważny jak wartość odżywcza pokarmu. Zielone warzywa zawierają chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa na czerwone krwinki. Dlatego warto do każdego posiłku dodawać choćby niewielką ilość rzeżuchy lub szczypiorku, a będziemy jeść smacznie i zdrowo.

spis treści

1. Zielone warzywa - podział warzyw

Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce na pięć kolorów:

  • białe – seler, pietruszka, czosnek,
  • czerwone – wiśnie, porzeczki, pomidory,
  • żółte – cytryna, dynia,
  • niebieskie – jagody,
  • zielone – brokuły, szpinak.

Zdrowa dieta powinna zakładać zjadanie trzy razy dziennie warzyw i dwa razy owoców z każdej grupy kolorystycznej.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Zielone warzywa swoje zdrowe właściwości i kolor zawdzięczają chlorofilowi. Jest to barwnik, który absorbuje energię słoneczną, bierze udział w transportowaniu tlenu, witamin oraz azotu.

2. Zielone warzywa - właściwości

Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych. Najlepiej zjadać je na surowo, bo wtedy nie tracą cennych składników odżywczych. Zielone warzywa zawierają kwas foliowy, który zaliczany jest do witamin z grupy B.

Dieta bogata w zielone warzywa zalecana jest szczególnie paniom, które planują w najbliższym czasie zajście w ciążę. Poniżej znajdziesz opis niektórych, obfitujących w kwas foliowy oraz inne cenne witaminy i minerały, warzyw.

2.1. Zielone warzywa - natka pietruszki

Natka pietruszki znana jest od wielu lat. Zawiera mnóstwo wapnia, magnezu, żelaza, potasu, witamin C, A, PP i kwasu foliowego. W mniejszych ilościach zawiera również witaminy E, B, D i K. Ponadto ułatwia przyswajanie żelaza z innych produktów.

Jak działa? Odtruwa organizm, zapobiega krzywicy i anemii, poprawia wzrok, działa moczopędnie, usuwa nadmiar wody z organizmu. To zielone warzywo z powodzeniem może być dodawane do wielu dań: mięs, zup, sałatek, surówek, kanapek.

2.2. Zielone warzywa - rzeżucha

Zielone warzywa to także rzeżucha. Ma ona mnóstwo jodu, chromu, siarki, żelaza, wapnia, witamin A, C, B3, PP i E. Zaleca się zjadanie jej surowej, najlepiej jedną łyżeczkę dziennie. Zbyt duża ilość rzeżuchy może spowodować zapalenie pęcherza moczowego.

Skąd wziąć rzeżuchę? Wyhoduj ją w domu. Jest to bardzo proste. Wystarczy wziąć ligninę lub watę i mocno ją zwilżyć, wrzucić na nią nasiona rzeżuchy. Po 4-5 dniach wzejdą nam nasionka – ważne jest, by ciągle miały mokro.

2.3. Zielone warzywa - koperek

Koperek jest źródłem olejku eterycznego, który jest wiatropędny, pobudza trawienie, poprawia wydzielanie soków żołądkowych, w jelitach hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Ponadto zawiera beta-karoten i witaminę C. Można go dodawać do zup, serów, ryb, ziemniaków.

2.4. Zielone warzywa - szczypiorek

Jak działa szczypiorek? Lekko przeczyszcza, poprawia trawienie, pobudza apetyt. Jest źródłem wielu witamin i minerałów: witamin B1, B2, C, potasu, wapnia, sodu, magnezu, fosforu, chloru, kwasu foliowego, karotenu. Zdrowa dieta powinna zawierać duże ilości szczypiorku. Jest on idealny do kanapek, sałatek, surówek, past i potraw z jajek.

2.5. Zielone warzywa - szpinak

Szpinak to zielone warzywo nielubiane szczególnie przez dzieci. Jednak powinny go jeść, gdyż zawiera prawie wszystkie witaminy: A, C, E, K, B, a także jod, żelazo, kwas foliowy, mangan. Dzięki temu zapobiega krzywicy, anemii i odciąża serce. Najlepiej jest jadać go na surowo, gdyż gotowany powoduje utratę żelaza i kwasu foliowego. Wadą szpinaku jest hamowanie wchłaniania wapnia, więc nie powinny jadać go chorujący na nerki, żołądek, ze skłonnościami do reumatyzmu i artretyzmu.

Następny artykuł: Mleko
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze