Ziemniaki z grilla i papryka z sosem barbecue
Grillowane ziemniaki z grilla można doprawiać według indywidualnych upodobań i podać z dowolnym sosem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz według upodobania dodać więcej chilli i innych pikantnych przypraw. Ponadto żółty kolor ziemniaków i papryki doskonale kontrastuje z czerwoną barwą sosu barbecue, więc danie może być podane bardzo estetycznie.
Składniki na grilla:
- 400 g ziemniaków,
- żółta papryka,
- oliwa z oliwek,
- przyprawa do grilla,
- sól, pieprz.
Składniki do sosu barbecue:
- 400 g pomidorów z puszki,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka kaparów,
- łyżeczka sproszkowanego chili,
- przyprawa do dań z pomidorów,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Posiekaj cebulę i rozgnieć ząbek czosnku, a potem smaż na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dodaj pomidory. Przypraw. Smaż 25 minut, aż sos zgęstnieje. Obierz ziemniaki i gotuj przez około 10 minut. Ostudzone ziemniaki pokrój na grube plastry. Następnie pokrojone ziemniaki i paprykę posmaruj z jednej strony oliwą i układaj na grillu. Smaż do zrumienienia, a potem posmaruj drugą stronę i przełóż. Do sosu barbecue dodaj pokrojone kapary. Gotuj na małym ogniu kolejne 2 minuty. Sos dopraw solą i pieprzem według uznania.