Zioła i przyprawy o właściwościach antyrakowych
Immunoterapia to nowoczesna strategia leczenia nowotworów, która polega na aktywacji układu immunologicznego. O tym, że na odporność wpływają również rośliny, wiedzieli już w starożytności.
Wszystko to za sprawą antyoksydantów, które znajdują się w większości z nich.
Niszczą one szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają DNA. Lecznicze zioła i przyprawy znajdziemy w aptekach, sklepach zielarskich i na własnych parapetach. Naturalnie podnoszą odporność i umożliwiają organizmowi walkę z chorobotwórczymi czynnikami.
Pokrzywa
Działanie antyrakowe wykazuje popularna pokrzywa. Działa moczopędnie, wspiera pracę wątroby oraz obniża poziom cukru we krwi. Pobudza także czynności wydzielnicze trzustki oraz działa antybakteryjnie.
To źródło wielu witamin (A, B2, C oraz K) oraz składników mineralnych: magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, sodu, jodu i krzemu. W pokrzywie znajdziemy też olejki eteryczne oraz kwasy organiczne.
Według ekspertów z Centrum Diagnostyki i Terapii Laserowej Politechniki Łódzkiej pokrzywa wspiera leczenie guzów znajdujących się w pęcherzu oraz trzustce. Pita regularnie w formie naparu hamuje rozwój komórek rakowych**.
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski, czyli popularny mlecz, od wielu lat stosowany jest w leczeniu anemii, problemów skórnych czy szkorbutu. Łagodzi także różnego rodzaju stany zapalne oraz bóle menstruacyjne. Zarówno łodyga, jak i kwiat mniszka, są jadalne. To źródło witamin A, D, E oraz tych z grupy B i soli mineralnych – wapnia, żelaza czy magnezu.
Jego liście oraz korzenie to również bogactwo beta-karotenu - składnika niszczącego komórki nowotworowe. Potwierdzają to badania opublikowane w 2008 roku w „International Journal of Oncology”. Według naukowców ekstrakt z mniszka hamuje rozwój raka piersi.
Mlecz do spożycia nadaje się po zblanszowaniu wrzącą wodą. W państwach śródziemnomorskich dodaje się go do wielu sałatek. Warto go także stosować w formie naparu.
Ostropest plamisty
W łupinie nasiennej i suchej owocni ostropestu znajdziemy sylimarynę – substancję z grupy flawonoidów. Dzięki niej możliwe jest zachowanie równowagi pomiędzy produkcją nowych a śmiercią starych komórek. Działa przeciwzapalnie oraz zabezpiecza tkanki przed rozwojem nowotworów. Spowalnia (a w niektórych przypadkach hamuje) nawet wzrost guzów.
50 proc. sylimaryny stanowi sylibina. Badania doktora Alpna Tyagi z Uniwersytetu w Kolorado potwierdziły, że regularne stosowanie ostropestu działa antyrakowo.
Szafran
Szafran to najdroższa przyprawa świata. 1 kg uzyskuje się ją ze 150 tys. kwiatów szafranu uprawnego. To znany od setek lat lek, afrodyzjak i przyprawa. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz antynowotworowe. Szafran działa podobnie jak znane wszystkim kurkumina czy kapsaicyna. Niszczy komórki rakowe oraz pobudza apoptozę – naturalny proces ich śmierci. Potwierdzają to badania naukowców z Uniwersytetu Zjednoczonych Emiratów Arabskich opublikowane w magazynie „Hepatology”.
Szafran obniża również ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Działa także na bolesne miesiączki oraz problemy z apetytem.
Imbir
W walce z rakiem pomoże również korzeń imbiru. Warto go wprowadzić w profilaktyce chorób nowotworowych. Stosowany regularnie zmniejsza zapalenia jelit, które w wielu przypadkach prowadzą do raka. Niszczy także komórki rozwijające się przy nowotworze jajnika. Potwierdziły to badania naukowców z Uniwersytetu Michigan.
Imbir, podobnie jak szafran, pobudza komórki do apoptozy oraz do autofagii, czyli procesu katabolicznego, polegającego na trawieniu obumarłych i uszkodzonych elementów. W jego korzeniu znajduje się związek 6-shogaol – aktywny wobec komórek rakotwórczych. Dzięki swojej cytotoksyczności, zatruwa je.
Oregano
Aromatyczne liście oregano (inaczej lebiodki pospolitej) to bogactwo związków zwanych flawonoidami. Wśród nich znajdziemy apigeninę, która wspiera proces powstawania komórek nerwowych oraz tworzenia silnych połączeń neuronalnych w mózgu.
Substancja została zbadana przez ekspertów z Uniwersytetu w Bonn. Według nich apigenina wykazuje silne działanie przeciwrakowe. Oregano to także źródło przeciwzapalnej beta-karofiliny. Wyniki tych badań opublikowano w „Proceedings of the National Academy of Sciences".
Nie tylko zioła...
Przed rozwijaniem się nowotworów ochronić nas mogą również zwykłe, popularne w Polsce warzywa – seler oraz pietruszka. Zawarta w nich apigenina to flawonoid wzmacniający połączenia pomiędzy komórkami mózgu.
Jej suplementacja zmniejsza hormonozależne guzy piersi oraz hamuje namnażanie się genów związanych z powiększaniem się guza. Według naukowców z Uniwersytetu w Missouri, składnik ten hamuje rozwój agresywnego nowotworu piersi. Najwięcej cennej apigeniny znajdziemy w zielonej części selera oraz natce pietruszki.