5 z 6Kolendra
Zastosowanie lecznicze:
- Kłopoty z trawieniem. Owoce kolendry doskonale radzą sobie ze skurczami mięśni przewodu pokarmowego i działają zbawiennie na perystaltykę jelit. Mogą mieć także właściwości przeczyszczające. Mają działanie wiatropędne i moczopędne. Kolendra pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu przyspiesza proces trawienia.
- Cholesterol. Kolendra zawiera kwasy tłuszczowe, co sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu.
- Układ nerwowy. Owoce kolendry działają uspokajająco i pomagają złagodzić stany napięcia nerwowego.
Zastosowanie kulinarne:
Liście kolendry mają charakterystyczny, lekko cytrusowy smak. Jej owoce nadają potrawom korzennego, pikantnego aromatu. Zioło jest powszechnie stosowane w kuchni orientalnej: znajdziemy je w daniach tajskich, indyjskich, chińskich czy wietnamskich. Świetnie pasuje do krewetek, ryb, roślin strączkowych, warzyw, potraw z ryżem.