Trwa ładowanie...

Jesz tłusto i słodko? Na pewno skoczył ci cukier i trójglicerydy

Jesz tłusto i slodko? Na pewno skoczył ci cukier i trójglicerydy
Jesz tłusto i slodko? Na pewno skoczył ci cukier i trójglicerydy

Niewłaściwa dieta, zbyt obfity posiłek, brak ruchu, geny oraz leki mają wpływ na nasze wynika badań. Jakie składniki pokarmowe je zaburzają?

spis treści

- Po obfitym posiłku skacze nam glukoza, podwyższają się trójglicerydy i kwas moczowy, czyli te parametry, które uszkadzają naczynia krwionośne - tłumaczy Monika Łukaszewicz, diabetolog. - Nasze wyniki będą także złe po okresie złego odżywiania. Warto sprawdzić je, by zobaczyć jakie spustoszenie powoduje niewłaściwa dieta.

1. Glukoza w górę

Jedzenie słodkich produktów i węglowodanów prostych sprawia, że godzinę po posiłku skacze nam gwałtownie cukier, jego poziom jest wtedy najwyższy. Obniża się po dwóch godzinach, ale oczywiście zależy to od tego czy ktoś jest zdrowy -Gdy zjemy coś słodkiego zjedzeniu bardzo szybko rośnie poziom glukozy we krwi. Przez chwilę mamy energię do działania, a za chwilę czujemy się ospali, ociężali, rozdrażnieni- tłumaczy Karolina Szczygieł dietetyczka.

Zobacz film: "Tłuszcze wielonienasycone"

Te gwałtowne zmiany można łatwo wytłumaczyć. - Organizm zaczyna wydzielać insulinę, która szybko obniża poziom cukru. Dla zdrowych osób nie jest to niebezpieczne, dla chorych na cukrzycę już tak. Może dojść do hipoglikemii – tłumaczy Szczygieł.

**Niski poziom cukru sprawia, że czujemy się głodni, więc sięgamy wtedy po kolejne słodkie przekąski.

2. Tłuszcze trans

Których produktów żywnościowych nie łączyć ze sobą?
Których produktów żywnościowych nie łączyć ze sobą? [10 zdjęć]

Białe pieczywo i dżem na śniadanie to minimalna dawka białka i tłuszczów przy dużym zastrzyku cukru.

zobacz galerię

Uważać powinniśmy także na tłuszcze, którego używamy do smażenia.\ - W czasie smażenia część tłuszczów zamienia się w niezdrowe tłuszcze trans. Poza tym tłuszcz użyty wielokrotnie staje się spalonym i jest rakotwórczy – mówi Małgorzata Stokowska-Wojda. I dodaje: Ważny jest też jego rodzaj. Wystrzegać powinniśmy się oleju palmowego.

Tłuszcze trans podnoszą poziom złego cholesterolu LDL i mogą zmniejszyć dobry cholesterol HDL. Jeśli przekroczymy prawidłowe parametry cholesterolu, to zwiększa się również wartość trójglicerydów. Długotrwale podwyższony cholesterol i trójglicerydy prowadzą do chorób serca, miażdżycy czy cukrzycy typu 2. Lekarz wyjaśniają, że po kilku miesiącach tłustego jedzenia wyniki są złe.

- Powiem tak, jeśli wprowadzimy dietę ubogą w tłuszcze, bogatą w warzywa i owoce, wysoki poziom cholesterolu spada po m.in pół roku - wyjaśnia Stokowska-Wojda. -Oczywiście to cecha indywidualna - zaznacza.

-Wyniki badań świadczą o naszym zdrowiu. Dlatego warto raz w roku wykonać badania profilaktyczne, a osoby z chorobami przewlekłymi cukrzycą, częściej. Można wykonać także pakiety badań, dedykowane dla osób w różnym wieku dla 30, 40 i 50 latków - tłumaczy lekarka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze