Złota fasola. Pyszny i zdrowy zamiennik mięsa

Fasola mung jest najpopularniejszą rośliną strączkową w Indiach, ale coraz częściej trafia do jadłospisów Polaków. Mówią na nią "złota fasola" ze względu na wiele właściwości zdrowotnych i zawartość wielu składników. Dlaczego warto ją spożywać?

Wspiera odchudzanie i reguluje pracę jelit. Pozycja obowiązkowa na diecieWspiera odchudzanie i reguluje pracę jelit. Pozycja obowiązkowa na diecie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Niedoceniane właściwości fasoli mung

Te drobne zielone ziarenka pod wpływem gotowania zmieniają kolor na brązowy. Jako roślina strączkowa zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego białka, jest także cennym źródłem błonnika, który jest kluczowy w diecie i pomaga regulować pracę jelit.

W fasoli mung znajdziemy także spore ilości witamin, jak A, C, E, K oraz te z grupy B. W składzie skrywa się także wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, cynk oraz potas. Niepozorny produkt wspomaga układ nerwowy i wzmacnia naczynia krwionośne.

Złota fasola to ważny składnik diety wgańskiej, polecana jest też kobietom w ciąży i osobom uprawiającym sport. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu to świetny produkt dla cukrzyków i pacjentów zmagającymi z problemami z wątrobą.

Spożywanie fasoli mung pomaga regulować poziom cukru i wspomaga regenerację, a do tego spowalnia procesy starzenia organizmu, a także ma działanie przeciwzapalne. To naprawdę świetny produkt, który warto wprowadzić do jadłospisu.

Fasola mung częściej powinna trafiać na nasze talerze
Fasola mung częściej powinna trafiać na nasze talerze © Pixabay

Mięsna alternatywa niezbędna na diecie

W 100 gramach produktu znajduje się około 347 kcal. Fasola mung zaspokaja znaczną część dziennego zapotrzebowania na wiele witamin i minerałów, redukuje zły cholesterol i pomaga oczyszczać organizm.

To również obowiązkowa pozycja dla wszystkich, którzy pragną zadbać o sylwetkę. Złota fasola zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu unikniemy podjadania, a wysoka zawartość białka i błonnika wspiera utratę zbędnych kilogramów.

Choć to produkt o wielu właściwościach zdrowotnych, fasola mung nie jest dla wszystkich. Powinny jej unikać osoby zmagające się z ostrymi i przewlekłymi chorobami układu pokarmowego oraz alergicy. Nadmierne spożycie również nie służy, nawet zdrowym osobom.

Złotą fasolę można przygotować na wiele sposobów. To świetny dodatek do zup, zastąpi też mięso. Warto wypróbować ją w sałatce oraz w postaci pasty kanapkowej. Niektórzy chwalą pesto z oliwą, czosnkiem i bazylią.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka