Złota przyprawa. Powoduje śmierć komórek rakowych, zbija cukier i cholesterol

Cynamon od tysięcy lat jest ceniony ze względu na swoje lecznicze właściwości, a współczesna nauka potwierdza te korzyści. Charakterystyczna przyprawa wzbogaca desery, świetnie smakuje w napojach, a także rozgrzewa. Jakie właściwości udowodniono?

Niepozorna przyprawa o wielu właściwosciach zdrowotnych. Korzyści udowodniono naukowoNiepozorna przyprawa o wielu właściwosciach zdrowotnych. Korzyści udowodniono naukowo
Źródło zdjęć: © Pixabay

Zalety płynące ze spożywania cynamonu

Korzyści płynących ze spożywania złotej przyprawy jest naprawdę wiele.

Cynamon jest naszpikowany przeciwutleniaczami i może pomóc organizmowi w walce z infekcjami, wirusami, chorobami serca, a nawet rakiem. Wiele zdrowotnych właściwości udowodniono naukowo.

Aromatyczna przyprawa świetnie się sprawi, by kontrolować poziom cukru we krwi. Cynamon zmniejsza ilość cukru, który dostaje się do krwioobiegu po posiłku, spowalniając rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Do tego naśladuje działanie insuliny i poprawia wchłanianie cukru do komórek. To dobra ochrona przed cukrzycą.

Ponadto niepełna łyżeczka cynamonu dziennie skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi. Spożywanie tej przyprawy wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Warto zacząć częściej dodawać cynamon do potraw
Warto zacząć częściej dodawać cynamon do potraw © Pixabay

Przyprawa wzmacnia mózg, chroni przed rakiem

Choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i Parkinsona, charakteryzują się postępującą utratą struktury lub funkcji komórek nerwowych. Związki znajdujące się w cynamonie zapobiegają gromadzeniu się szkodliwych białek w mózgu, a tym samym chronią przed schorzeniami zwyrodnieniowymi mózgu.

Regularne spożywanie przyprawy może pomóc w profilaktyce nowotworów. Ekstrakty zawarte w przyprawie mogą zmniejszać wzrost komórek rakowych i tworzenie naczyń krwionośnych w guzach. Wykazano również, że stosowanie cynamonu powoduje śmierć komórek raka jelita grubego, płuc, szyjki macicy, jajnika, piersi, czerniaka oraz białaczki.

Cynamon również znany jest ze swoich antybakteryjnych i antygrzybicznych właściwości. Chroni także przez infekcjami wirusowymi, co w połączeniu z rozgrzewającym działanie pomaga zapobiegać infekcjom.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka