Zmarła przez ulubiony deser. Teraz restauracja odpowie za to przed sądem
Tiramisu serwowane w restauracji spowodowało śpiączkę, a następnie zgon młodej kobiety. Okazuje się, że miejsce specjalizujące się w wegańskiej kuchni podało klientom ciasto, które nie było wegańskie. Jak to się stało?
Niebezpieczne tiramisu
Włoski dziennik Corriere della Sera poinformował, że Anna Bellisario była ze swoim partnerem na kolacji w wegańskiej restauracji w Mediolanie, którą dobrze znali, bo jadali tam już wcześniej.
Feralnego wieczoru kobieta zamówiła wegańskiego hamburgera i tiramisu na deser. Niemal natychmiast po zjedzeniu ciasta zemdlała na skutek silnego wstrząsu anafilaktycznego.
Dwudziestolatka zapadła w śpiączkę, nie reagowała na leczenie, a po 10 dniach zmarła w szpitalu. Od najmłodszych lat zmagała się z alergią pokarmową na składniki pochodzenia zwierzęcego, z tego względu wybierała wyłącznie produkty wegańskie i jadała w miejscach specjalizujących się w takiej kuchni.
Po incydencie z tiramisu policja rozpoczęła śledztwo i dokładnie zbadała serwowane w restauracji desery. Analizy potwierdziły, że w składzie tiramisu znajdowało się białko mleka.
Ciasto z etykietą "vegan" zostało zakupione w wyspecjalizowanej cukierni w centrum Mediolanu. Niestety, istnieje druga hipoteza działająca na niekorzyść restauracji, pozostałe badania wykryły, że w majonezie używanym między innymi do hamburgerów znajdowały się również ślady jajek.
Jedno jest pewne, za śmierć kobiety ktoś poniesie odpowiedzialność. W grupie tej znajduje się właściciel restauracji, kierownik produkcji i dwie osoby, które zajmowały się produkcją deseru.
Wstrząs anafilaktyczny wywołany alergią
Wstrząs anafilaktyczny to ciężka, uogólniona reakcja nadwrażliwości, w której dochodzi do zagrażającego życiu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Pojawia się ona w odpowiedzi na kontakt z określonym czynnikiem.
Najczęściej są to jady owadów błonkoskrzydłych (osy, pszczoły), kontakt skóry z roślinami zawierającymi histaminę w swoich tkankach, leki (np. antybiotyki, opioidy, leki zwiotczające, niesteroidowe leki przeciwzapalne, jak aspiryna), krew i preparaty krwiozastępcze (dekstran, HES, albumina), szczepionki i surowice odpornościowe, kontakt z lateksem, pokarmy (zwłaszcza owoce morza i ryby, cytrusy, orzeszki ziemne, nabiał) czy alergeny z powietrza (sierść zwierząt, pyłki roślin).
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.