Tiramisu – wartości odżywcze, kalorie i przepisy

Tiramisu to włoski deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą oraz kremu z sera mascarpone, żółtek jaj i cukru. Całość posypuje się płatkami gorzkiej czekolady. To pyszna, ale i kaloryczna propozycja, która sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jak zrobić tiramisu? Czy jest zdrowe? Jak je odchudzić?

Tiramisu to włoski deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą oraz kremu z sera mascarpone, żółtek jaj i cukruTiramisu to włoski deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą oraz kremu z sera mascarpone, żółtek jaj i cukru
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Co to jest tiramisu?

Tiramisu to bardzo popularny włoski deser, który doczekał się wielu odsłon. W wersji klasycznej składa się z nasączonych kawą biszkoptów i masy przygotowanej z mascarpone, jajek, cukru i kakao. W Polsce szczególnie popularna jest odmiana z biszkoptami nasączonymi dodatkowo likierem amaretto (we Włoszech wino marsala).

Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech występuje w wielu regionalnych odmianach. Można zjeść tiramisu z mascarpone i śmietaną bez jajek, fit tiramisu czy tiraminu wegańskie.

Deser jest tradycyjnie okrągły lub przyjmuje kształt prostokątny. Nakłada się go z formy na talerzyki krojąc porcje w kształcie kostki lub prostokąta. Tiramisu można zrobić także w pucharkach, słoiczkach, a nawet w szklance. Znane są także przepisy na tiramisu na biszkopcie.

Pyszny sernik tiramisu

Nazwa tiramisu pochodzi z języka włoskiego i dosłownie oznacza: „rozwesel mnie” lub „podnieś mnie”. Nie ma pewności, w jakich okolicznościach powstał deser.

Niektóre źródła twierdzą, że po raz pierwszy przygotował go cukiernik Roberto Linguanotto w restauracji "Le Beccherie" w Treviso w drugiej połowie XX wieku. Inne są zdania, że narodził się w Sienie w XVII wieku. Do miana stolicy tiramisu pretenduje: Treviso, Friuli, Siena, Wenecja i Florencja.

Tiramisu – przepis

Jak zrobić tiramisu? Wiele zależy od przyjętej receptury. Do przygotowania tradycyjnego tiramisu potrzebne są: biszkopty, mascarpone, żółtka jaj, cukier, kawa i kakao. Inne wersje przewidują albo pominięcie niektórych składników (tiramisu bez jaj), albo użycie zupełnie innych (tiramisu wegańskie).

Tradycyjne tiramisu

Aby przygotować klasyczne tiramisu, potrzebne są takie składniki jak:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 ml zaparzonej kawy,
  • 3 jajka,
  • 50 g cukru pudru,
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 3 łyżki kakao,
  • opcjonalnie likier amaretto (tiramisu bez alkoholu jest równie smaczne).

Jak zrobić tiramisu? Biszkopty nasącza się przestudzonym wywarem świeżo zaparzonej kawy (można dodać likier amaretto) i układa się je na prostokątnej formie, na przykład w żaroodpornym lub szklanym naczyniu lub w pucharkach (powstanie deser tiramisu w pucharkach).

Żółtka jaj uciera się z cukrem i dodaje - partiami - mascarpone. W oddzielnej misce ubija się białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Łączy się je z kremem z żółtek i mascarpone, delikatnie mieszając łyżką.

Masę układa się warstwami na biszkoptach: połowę kremu nakłada się na biszkopty i przykrywa kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Górę deseru posypuje się kakao. Deser trzeba wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Tiramisu podaje się bardzo silnie schłodzone.

Można również zrobić fit tiramisu, zastępując cukier ksylitolem, dodając do mascarpone jogurt grecki, skyr, a nawet twaróg półtłusty.

Tiramisu bez jajek

Można także przygotować deser bez jajek. To tiramisu z mascarpone i śmietaną. Wówczas do 250g serka mascarpone dodaje się cukier i ubitą śmietanę kremówkę (250 ml śmietany kremówki 30-36%). Masę nakłada się jak w przypadku tiramisu klasycznego, czyli warstwowo na biszkoptach nasączonych kawą.

Tiramisu wegańskie

Tiramisu można też przygotować również w wersji wegańskiej. Zamiast biszkoptów przygotowuje się ciasto z mąki, mleka roślinnego, oleju kokosowego, mielonego lnu, sody i stewii lub ksylitolu.

Krem do tiramisu przygotowuje się z kremu z nerkowców i serka wegańskiego, soku z cytryny i słodzika. Upieczone ciasto kroi się na pół, nasącza kawą oraz przekłada kremem. Górę posypuje się kakao.

Kalorie i wartości odżywcze tiramisu

Tiramisu jest pyszne i wyjątkowe, jednocześnie wysokokaloryczne i niekoniecznie zdrowe. Deser, za sprawą swoich składników: jaj, cukru, tłustego mascarpone czy śmietany kremówki, a także biszkoptów, cechuje się dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz cukru. Nie dostarcza przy tym zbyt wielu witamin i składników mineralnych, choć posiada witaminę A i C, wapń i żelazo.

Porcja 100 g klasycznego tiramisu dostarcza około 380 kcal oraz:

  • 5,5 g białka,
  • ponad 28 g tłuszczu,
  • 25,5 g węglowodanów,
  • 161 mg cholesterolu.

To dlatego nie jest to deser, który można jeść często i w dużych ilościach. Nie zaleca się go osobom otyłym (z uwagi na wysoką kaloryczność) i dbającym o linię, a także chorym na cukrzycę (ze względu na dużą ilość cukru). Mniej kaloryczne, a co za tym idzie lżejsze i zdrowsze jest tiramisu bez jajek, a także wegańskie i fit tiramisu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka