Zmiksowane dania - sposób na utratę wagi

Czy znasz jakieś przepisy na szybkie, zmiksowane dania przygotowane za pomocą malaksera lub blendera? Wielu z nas chwali swoimi nowymi, wielofunkcyjnymi urządzeniami kuchennymi, pomagającymi szybciej przygotować desery i musy owocowe lub warzywne. Te sprzęty kuchenne mają jednak również możliwość przygotowania szybkich i dietetycznych dań, oraz zdrowych zamienników sklepowych produktów. Jeśli szukasz przepisów na zdrowe jedzenie, pomagające w walce z wagą – oto kilka z nich.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Anna Krzpiet

/ 6Hummus z fasol

Hummus z fasoli - jest dobrym źródłem chudego białka i tłuszczu, pomagającego utrzymać zdrowy i pełny brzuch. Dodatkowo fasola jest bogata w błonnik, który reguluje procesy trawienne i usuwa z organizmu zły cholesterol. Posiada również inhibitory proteaz, substancję będącą ważnym elementem w terapii nowotworowej.

Składniki:

1 szklankę ugotowanej fasoli (mrożona, suszona lub łuskana)

1 cytryna

4-5 łyżek pasty tahini

kilka łyżek wody (może być z gotowania fasoli)

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli

ząbek czosnku

kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji

Przygotowanie: W malakserze, połączyć jedną szklankę gotowanej fasoli z pastą tahini, dodać sok z cytryny i jeden ząbek czosnku. Miksować do uzyskana gładkiej konsystencji. Na końcu dodać dwie łyżki oliwy z oliwek i kilka łyżek wody, posolić i wymieszać wszystko razem.

/ 6Masło orzechowe

Obraz
© 123RF

Wiele marek produkujących masło orzechowe dodaje do niego dużo cukru i soli. Dzięki własnej produkcji masła, można kontrolować zawartość wszystkich składników i cieszyć się zdrową alternatywą na słodkie przekąski.

Składniki:

Do sporządzenia masła orzechowego możemy wykorzystać różne orzechy, np. orzechy arachidowe (ziemne), fistaszki, orzechy włoskie, laskowe, migdały i orzechy nerkowca.

Przygotowanie:

Przygotować orzechy, obrać ze skorupek i oczyścić. Następnie wysypujemy je na patelnię (bez oleju) i prażymy do momentu, aż się zarumienią. (etap ten możemy pominąć, jednak prażone orzechy smakują lepiej).Ostudzone orzechy stopniowo wrzucamy do blendera. Blendowanie orzechów zajmie dłuższą chwilę, musimy poczekać aż wydobędzie się z nich tłuszcz i zacznie się tworzyć gładka masa. Gdy masa jest gotowa, przekładamy ją do słoika. Nasze domowe, zdrowe masło orzechowe jest gotowe. Dla smaku możemy je trochę osolić, a dla lubiących słodszą wersję można osłodzić je stewią, ksylitolem bądź miodem.

/ 6Kalafiorowy spód do pizzy

Ciasto do pizzy przygotowywane z białej mąki jest ubogie w błonnik, przez co szybko prowadzi do uczucia głodu. Używając kalafior, dodajemy posiłkowi nie tylko więcej błonnika, ale równeż dostarczmy naszemu organizmowi ważnych wartości odżywczych, np. indolo-3-karbinol (I3C), działający przeciwzapalnie, a także cholinę – witaminę z grupy B, która jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 jajko
  • 2 łyżki otrębów
  • szczypta soli, pieprz, opcjonalnie inne przyprawy do smak

Przygotowanie:

Surowy kalafior podziel na mniejsze części i wrzuć do blendera. Dodaj otręby i przyprawy – zmiksuj razem na jednolitą masę. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a następnie wylej na nią masę i równomiernie rozłóż. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut (spód musi lekko stwardnieć). Gotowe, teraz na ciasto możesz położyć wszystkie składnik, na które masz ochotę.

/ 6Domowa mąka ryżowa

Obraz
© 123RF

Mąka ryżowa to najpopularniejszych mąka bezglutenowa, dzięki niej osoby z celiakią nie muszą całkowicie wykluczać produktów mącznych. Dodatkowo jest lekkostrawna, więc idealnie nadaje się do diety.

Składniki:

  • dowolna ilość ziaren ryżu

Przygotowanie: Ryż wsyp do blendera, miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania sypkiej konsystencji mąki. Grubość mąki będzie zależała od tego, jakie możliwości daje nam nasz sprzęt, a także od czasu blendowania.

/ 6Majonez z awokado

Obraz
© 123RF

Awokado zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, posiada w sobie również kwas oleinowyktóry pomaga obniżyć cholesterol, a także potas, który reguluje ciśnienie krwi. Dodatkowo jest pyszną i zdrową alternatywą dla sklepowego majonezu.

Składniki:

  • 1 awokado
  • sok z limonki lub cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2/3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz (inne przyprawy) do smaku

Przygotowanie: Obierz awokado i oddziel od pestki. Umieść awokado w pojemniku do blendera, dodaj sok z limonki, czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy. Zblenduj na gładką masę. Aby majonez był rzadszy możesz dodać wody, aby gęstszy więcej oliwy. Dla urozmaicenia, raz na jakiś czas do majonezu z awokado możesz dodać pieprz cayenne, który poprawia metabolizm, hamuje apetyt i zwiększa termogenezę organizmu (organizm wytwarza więcej ciepła) .

/ 6Zupa krem pomidorowa z curry

Obraz
© 123RF

Taka zupa to bogactwo witamin! W dodatku jest szybka i tania do przygotowania. Pomidory posiadają dużo witaminy C – duży pomidor (ok. 180g) pokrywa nasze dzienne na wtaminę C, aż w 60 proc. Znajduję się w nich również bardzo dużo witaminy B, E, K, PP, beta-karotenu, a także pierwiastków mineralnych, takich jak: potas, wapń, żelazo i magnez. Co ciekawe, w pomdorach pojawiają się rzadko spotykane mikroelementy jakimi jest mangan, miedź i kobalt. Chili zaś swój ostry smak zawdzięcza substancji o nazwie kapsaicyna. Kapsaicyna stosowana jest w leczeniu problemów układu moczowego, pokarmowego, bólu mięśni, stawów, a nawet dolegliwości takich jak, kaszel i wymioty.

Składnik:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty curry
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 kostka rosołowa lub suszone warzywa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie: Umyj pomidory, delikatnie natnij skórkę zalej wrzątkiem. Mocz we wrzątku około 1 minutę. Wylej wodę i obierz pomidory ze skórki. W garnku rozgrzej olej i wrzuć do niego drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Gotuj około 3 minuty, a następnie dodaj pastę curry i pomidory. Gotuj bez przykrycia 20 min. Zdejmij z ognia i wszystko razem zblenduj. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka