Zmiksowane dania - sposób na utratę wagi
Czy znasz jakieś przepisy na szybkie, zmiksowane dania przygotowane za pomocą malaksera lub blendera? Wielu z nas chwali swoimi nowymi, wielofunkcyjnymi urządzeniami kuchennymi, pomagającymi szybciej przygotować desery i musy owocowe lub warzywne. Te sprzęty kuchenne mają jednak również możliwość przygotowania szybkich i dietetycznych dań, oraz zdrowych zamienników sklepowych produktów. Jeśli szukasz przepisów na zdrowe jedzenie, pomagające w walce z wagą – oto kilka z nich.
Hummus z fasol
Hummus z fasoli - jest dobrym źródłem chudego białka i tłuszczu, pomagającego utrzymać zdrowy i pełny brzuch. Dodatkowo fasola jest bogata w błonnik, który reguluje procesy trawienne i usuwa z organizmu zły cholesterol. Posiada również inhibitory proteaz, substancję będącą ważnym elementem w terapii nowotworowej.
Składniki:
1 szklankę ugotowanej fasoli (mrożona, suszona lub łuskana)
1 cytryna
4-5 łyżek pasty tahini
kilka łyżek wody (może być z gotowania fasoli)
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
ząbek czosnku
kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji
Przygotowanie: W malakserze, połączyć jedną szklankę gotowanej fasoli z pastą tahini, dodać sok z cytryny i jeden ząbek czosnku. Miksować do uzyskana gładkiej konsystencji. Na końcu dodać dwie łyżki oliwy z oliwek i kilka łyżek wody, posolić i wymieszać wszystko razem.
Masło orzechowe
Wiele marek produkujących masło orzechowe dodaje do niego dużo cukru i soli. Dzięki własnej produkcji masła, można kontrolować zawartość wszystkich składników i cieszyć się zdrową alternatywą na słodkie przekąski.
Składniki:
Do sporządzenia masła orzechowego możemy wykorzystać różne orzechy, np. orzechy arachidowe (ziemne), fistaszki, orzechy włoskie, laskowe, migdały i orzechy nerkowca.
Przygotowanie:
Przygotować orzechy, obrać ze skorupek i oczyścić. Następnie wysypujemy je na patelnię (bez oleju) i prażymy do momentu, aż się zarumienią. (etap ten możemy pominąć, jednak prażone orzechy smakują lepiej).Ostudzone orzechy stopniowo wrzucamy do blendera. Blendowanie orzechów zajmie dłuższą chwilę, musimy poczekać aż wydobędzie się z nich tłuszcz i zacznie się tworzyć gładka masa. Gdy masa jest gotowa, przekładamy ją do słoika. Nasze domowe, zdrowe masło orzechowe jest gotowe. Dla smaku możemy je trochę osolić, a dla lubiących słodszą wersję można osłodzić je stewią, ksylitolem bądź miodem.
Kalafiorowy spód do pizzy
Ciasto do pizzy przygotowywane z białej mąki jest ubogie w błonnik, przez co szybko prowadzi do uczucia głodu. Używając kalafior, dodajemy posiłkowi nie tylko więcej błonnika, ale równeż dostarczmy naszemu organizmowi ważnych wartości odżywczych, np. indolo-3-karbinol (I3C), działający przeciwzapalnie, a także cholinę – witaminę z grupy B, która jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 jajko
- 2 łyżki otrębów
- szczypta soli, pieprz, opcjonalnie inne przyprawy do smak
Przygotowanie:
Surowy kalafior podziel na mniejsze części i wrzuć do blendera. Dodaj otręby i przyprawy – zmiksuj razem na jednolitą masę. Na blasze rozłóż papier do pieczenia, a następnie wylej na nią masę i równomiernie rozłóż. Piecz w 180C przez ok 15-20 minut (spód musi lekko stwardnieć). Gotowe, teraz na ciasto możesz położyć wszystkie składnik, na które masz ochotę.
Domowa mąka ryżowa
Mąka ryżowa to najpopularniejszych mąka bezglutenowa, dzięki niej osoby z celiakią nie muszą całkowicie wykluczać produktów mącznych. Dodatkowo jest lekkostrawna, więc idealnie nadaje się do diety.
Składniki:
- dowolna ilość ziaren ryżu
Przygotowanie: Ryż wsyp do blendera, miksuj na wysokich obrotach, aż do uzyskania sypkiej konsystencji mąki. Grubość mąki będzie zależała od tego, jakie możliwości daje nam nasz sprzęt, a także od czasu blendowania.
Majonez z awokado
Awokado zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, posiada w sobie również kwas oleinowy – który pomaga obniżyć cholesterol, a także potas, który reguluje ciśnienie krwi. Dodatkowo jest pyszną i zdrową alternatywą dla sklepowego majonezu.
Składniki:
- 1 awokado
- sok z limonki lub cytryny
- ząbek czosnku
- 2/3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz (inne przyprawy) do smaku
Przygotowanie: Obierz awokado i oddziel od pestki. Umieść awokado w pojemniku do blendera, dodaj sok z limonki, czosnek, oliwę z oliwek i przyprawy. Zblenduj na gładką masę. Aby majonez był rzadszy możesz dodać wody, aby gęstszy więcej oliwy. Dla urozmaicenia, raz na jakiś czas do majonezu z awokado możesz dodać pieprz cayenne, który poprawia metabolizm, hamuje apetyt i zwiększa termogenezę organizmu (organizm wytwarza więcej ciepła) .
Zupa krem pomidorowa z curry
Taka zupa to bogactwo witamin! W dodatku jest szybka i tania do przygotowania. Pomidory posiadają dużo witaminy C – duży pomidor (ok. 180g) pokrywa nasze dzienne na wtaminę C, aż w 60 proc. Znajduję się w nich również bardzo dużo witaminy B, E, K, PP, beta-karotenu, a także pierwiastków mineralnych, takich jak: potas, wapń, żelazo i magnez. Co ciekawe, w pomdorach pojawiają się rzadko spotykane mikroelementy jakimi jest mangan, miedź i kobalt. Chili zaś swój ostry smak zawdzięcza substancji o nazwie kapsaicyna. Kapsaicyna stosowana jest w leczeniu problemów układu moczowego, pokarmowego, bólu mięśni, stawów, a nawet dolegliwości takich jak, kaszel i wymioty.
Składnik:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty curry
- 200 ml mleczka kokosowego
- 1 kostka rosołowa lub suszone warzywa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie: Umyj pomidory, delikatnie natnij skórkę zalej wrzątkiem. Mocz we wrzątku około 1 minutę. Wylej wodę i obierz pomidory ze skórki. W garnku rozgrzej olej i wrzuć do niego drobno posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek. Gotuj około 3 minuty, a następnie dodaj pastę curry i pomidory. Gotuj bez przykrycia 20 min. Zdejmij z ognia i wszystko razem zblenduj. Gotowe.