Zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Ale nie można z nim przesadzić
Rak jelita grubego to podstępna choroba, ponieważ często we wczesnej fazie nie daje żadnych symptomów lub też objawy są typowe dla niezbyt groźnych dolegliwości układu pokarmowego. Okazuje się, że niedobór kwasu foliowego może zwiększać ryzyko wystąpienia tej choroby nowotworowej. A co z nadmiarem? Niestety, nierozsądna suplementacja może być równie groźna.
1. Podstępny nowotwór jelita grubego
Rak jelita grubego stanowi drugą najczęstszą przyczynę zgonów z powodu nowotworów złośliwych i jest drugim pod względem częstotliwości występowania w Polsce. Każdego roku rozpoznaje się ponad 18 tys. nowych przypadków tej choroby. Lekarze przypominają, że nowotwór jelita grubego najczęściej rozwija się z polipów, czyli łagodnych gruczolaków, które tworzą się na wewnętrznych ściankach jelita. Statystyki pokazują, że ten proces zajmuje nawet około dziesięciu lat.
Najważniejsze w profilaktyce raka jelita grubego jest przestrzeganie odpowiedniej diety. Powinna ona zawierać dużo owoców i warzyw oraz być bogata w błonnik. Bardzo ważne są również regularne ćwiczenia wspomagające kondycję fizyczną.
Poza dietą i aktywnością należy pamiętać o badaniach. Najważniejszym jest kolonoskopia. Za pomocą giętkiego fiberoskopu (kolonoskopu) lekarz ogląda jelito grube. Dzięki temu można wykryć wczesne zmiany rakowe, które jeszcze nie dają objawów, zmiany przedrakowe czy polipy.
Jak jeszcze można chronić się przed tą chorobą? Okazuje się, że pomocny może okazać się kwas foliowy. Ale nie można z nim przesadzić.
2. Kwas foliowy zmniejsza ryzyko raka jelita grubego
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Występuje w żywności w postaci folianów. Jako jedna z nielicznych witamin jest bezwzględnie zalecany kobietom ciężarnym w celu prewencji wad ośrodkowego układu nerwowego oraz w celu zapobiegania rozwojowi niedokrwistości. Można go przyjmować z preparatami multiwitaminowymi zawierającymi odpowiednią ilość kwasu foliowego. Kupimy je w aptece bez recepty.
Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układów krwiotwórczego i nerwowego oraz do rozwoju wszystkich komórek ustrojowych. W układzie pokarmowym pomaga w sprawnym funkcjonowaniu wątroby, jelit i żołądka oraz tworzy sok żołądkowy.
Okazuje się, że niedobór kwasu foliowego w diecie może zwiększać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, macicy i sutka. Jednak dodatkowe suplementowanie diety kwasem foliowym u osób już z rozpoznanym nowotworem może przyczynić się do przyspieszenia rozwoju choroby. Dlatego nie należy z nim przesadzać, a sposób suplementacji skonsultować z lekarzem.
W artykule "Suplementacja kwasu foliowego i ryzyko raka jelita grubego" autorstwa Fife J., Raniga S., Hider P. N., Frizelle F. A. wykazano, że suplementacja witaminy B11 przez okres dłuższy niż trzy lata może zwiększać ryzyko gruczolaka jelita grubego.
3. Źródła łatwo przyswajalnego kwasu foliowego
Kwas foliowy występuje niemal we wszystkich produktach spożywczych, zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych.
Wydaje się zatem korzystniejsze uzupełnienie kwasu foliowego w naszej diecie za pomocą naturalnych jego źródeł. Można do nich zaliczyć warzywa i owoce (szczególnie surowe) - brokuły, pomarańcze, brukselkę, szpinak, nasiona roślin strączkowych. Znajdziemy go również w drożdżach, wątróbce, pszenicy, orzechach i słoneczniku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl