Zmniejsza ryzyko udaru nawet o 95 proc. Pij 2 filiżanki dziennie
Badania przeprowadzone przez naukowców z Wydziału Medycyny Prewencyjnej w Chicago wykazały, że spożywanie co najmniej dwóch filiżanek czarnej herbaty dziennie może znacznie obniżyć ogólną śmiertelność, zgon z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz ryzyko udaru. Wyniki tych badań zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "Annals of Internal Medicine".
W tym artykule:
Środek profilaktyczny przeciwko chorobom serca
Herbata jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, polifenoli, alkaloidów, kwasów gamma, garbników i węglowodanów, które mają korzystny wpływ na organizm. W skład herbaty wchodzą również:
- kwas gamma – który korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, poprawia koncentrację, ułatwia skupienie,
- teina - alkaloid, którego działanie jest podobne do kofeiny. Poprawia koncentrację, może dodawać energii,
- garbniki – o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, korzystnie oddziałującym na pracę układu pokarmowego,
- witaminy A, E, B, C, K,
- kwas foliowy,
- magnez,
- potas,
- krzem,
- fluor,
- fosfor,
- wapń,
- kwas jabłkowy,
- kwas cytrynowy.
Badanie wykazało, że regularne spożywanie co najmniej dwóch filiżanek herbaty dziennie może znacznie obniżyć ogólną śmiertelność, zgon z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz ryzyko udaru (o 95 proc.). Podobne obserwacje dotyczyły również regularnego spożycia kawy.
Badanie przeprowadzone przez zespół naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Chicago opierało się na analizie danych zebranych od grupy 498 043 osób, zarówno mężczyzn jak i kobiet, w wieku od 40 do 69 lat. Te osoby w latach 2006-2010 wypełniły kwestionariusz dotyczący ich codziennych nawyków żywieniowych, w tym spożycia herbaty.
Głównym celem badaczy było zbadanie związku między zawartą w herbacie kofeiną a śmiertelnością z powodu raka, wszystkich chorób układu krążenia (CVD), choroby niedokrwiennej serca, udaru i chorób układu oddechowego. Autorzy badań podkreślają, że "odkrycia sugerują, że herbata, nawet przy wyższych poziomach spożycia, może być częścią zdrowej diety".
Dr Michał Chudzik, kardiolog, komentując wyniki badań w mediach społecznościowych, stwierdził: "Minimum dwie filiżanki herbaty. Już dwie herbaty istotnie redukują śmiertelność ogólną, sercowo-naczyniową i ryzyko udaru. Mamy zdrowy wybór - kawa czy herbata - pora dnia do indywidualnych preferencji".
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.