Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Zawiera silne przeciwutleniacze

Warto na stałe włączyć ją do naszego menu, gdyż jest bogata nie tylko w witaminy i składniki mineralne, ale również w silne przeciwutleniacze. To właśnie one zmniejszają ryzyko rozwoju groźnych nowotworów. Dlaczego jeszcze powinniśmy jeść regularnie kalarepę?

Nie tylko pyszna, ale i zdrowia. Dlaczego warto jeść kalarepę? Oto powodyNie tylko pyszna, ale i zdrowia. Dlaczego warto jeść kalarepę? Oto powody
Źródło zdjęć: © Getty Images 

Kryje w sobie wiele wartości odżywczych

Kalarepę warto włączyć na stałe do diety. Ta odmiana kapusty warzywnej jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Kiedyś jadło się jej znacznie więcej dziś większość z nas o niej zapomina.

To warzywo zasługuję na uwagę, ponieważ ma wiele wartości odżywczych. Jego niepozorne wnętrze zawiera m.in. witaminę A, B6, C, E, K, tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy oraz cynk, fosfor, potas, magnez, sód, wapń i żelazo. W kalarepie znajdziemy też błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze.

Jadalna jest cała roślina, czyli jej kulista, zgrubiała łodyga oraz liście. Najlepiej spożywać ją na surowo, gdyż w takiej formie zachowuje najwięcej składników odżywczych. Zalet wynikających z jej jedzenia jest naprawdę mnóstwo.

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Kalarepa to niedoceniane, ale bardzo zdrowe warzywo.
Kalarepa to niedoceniane, ale bardzo zdrowe warzywo. © Getty Images

Kalarepa przyspiesza wydzielania żółci i poprawia procesy trawienne. To warzywo do menu z powodzeniem mogą włączyć osoby będące na diecie odchudzającej. Jest ono nie tylko pyszne, zdrowe, ale i niskokaloryczne. 100 gramów surowej kalarepy ma tylko 27 kalorii.

Dba o serce i wzmacnia odporność

Ze względu na zawartość witaminy C i innych przeciwutleniaczy, jedzenie kalarepy chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Z kolei potas obecny w kalarepie normuje gospodarkę wodno-elektrolitową i pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dba o kondycję naczyń krwionośnych, reguluje ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia.

Oprócz tego jedzenie kalarepy korzystnie wpływa na odporność organizmu. Kwas askorbinowy pomaga lepiej wchłaniać żelazo i z tego powodu zalecana jest osobom, które cierpią na anemię.

Kalarepa przeciwko rakowi

Właściwości kalarepy potwierdzają liczne publikacje naukowe. Wyniki badania naukowego opublikowane na łamach czasopisma "Preventive Nutrition and Food Science" wskazują, że jedzenie kalarepy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Dlatego, że zawiera w sobie silne związki fitochemiczne, w tym izotiocyjaniany, sulforafan i indol-3-karbinol.

To warzywo zwiększa również udział wapnia w diecie, który buduje kości i szkliwo. Kobiety w ciąży, o ile mają zdrową tarczycę i nie dokuczają im wzdęcia, mogą włączyć kalarepę do jadłospisu. Stanowi ona dobre źródło kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu.

Anna Tłustochowicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka