Kalarepa - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

Kalarepa nie trafia zbyt często na polskie stoły. A szkoda, ponieważ jest dobrym źródłem różnych składników odżywczych, błonnika i substancji mineralnych. Jest też bogata w luteinę. Jej właściwości doceniono już w starożytnym Rzymie, gdzie była nazywana kapustą pompejańską. Zaliczana jest, podobnie jak kalafior czy brokuł, do warzyw kapustnych. Kalarepa jest pyszna, a do tego bardzo niskokaloryczna.

Kalarepa - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchniKalarepa - wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wartości odżywcze kalarepy

Kalarepa jest bardzo łagodna i lekko słodkawa w smaku. 100 gramów kalarepy dostarcza zaledwie 27 kalorii. Osoby przebywające na diecie powinny zatem włączyć kalarepę do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na wiele składników odżywczych, ale także bardzo małą kaloryczność. Jest warzywem, które zawiera bardzo pokaźną ilość nie tylko witamin, składników mineralnych, ale także błonnika. Jest też bogatym źródłem witaminy C.

Ponadto kalarepa zawiera takie składniki, jak: izotiocyjaniany, sulforafan czy indol-3-karbinol, które wykazują działanie antynowotworowe. W kalarepie zawarte są również witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, takie jak: miedź, wapń, potas, magnez oraz żelazo niehemowe.

Warto też wspomnieć, że liście kalarepy są również jadalne. Jeśli się je odpowiednio przyrządzi, dostarczą organizmowi witamin: A, K oraz tych z grupy B. Liście kalarepy zawierają także bardzo dużą dawkę żelaza, które może pomóc anemikom.

5 zasad dobrej diety. Jedz zdrowo, żyj zdrowo

Właściwości zdrowotne kalarepy

Kalarepa jest bogata w składniki, które wykazują działanie antynowotworowe. Ponadto bardzo dobrze wpływa na wzrok. Kalarepa zawiera izotiocyjany i indole, które wykazują działanie grzybo- i bakteriobójcze. Kalarepa jest także bogatym źródłem luteiny, która odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. To żółty barwnik, który gromadzi się w plamce żółtej odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie. Dodatkowo luteina chroni także oczy przed promieniowaniem UV oraz UVB.

Zobacz także:

Młoda kalarepa

Kalarepa niezbyt często pojawia się na polskich stołach, mimo że jest chrupiąca, lekko słodkawa i delikatna w smaku. Młoda kalarepa najwięcej właściwości zachowuje jedzona na surowo, natomiast kalarepa starsza dobrze będzie się sprawdzać na ciepło. Warzywo można piec, dusić, smażyć, a nawet faszerować. Kalarepa idealnie nadaje się również do zup, sałatek czy wszelkiego rodzaju zapiekanek. Młode liście kalarepy można pokroić podobnie jak pietruszkę i dodawać do sałatek lub surówek. Warto zacząć przygotowywać kalarepę w swojej kuchni głównie ze względu na bogaty skład składników odżywczych, ale także dobryczynny wpływ na zdrowie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Ile kalorii ma surowa kalarepa?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 135 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna27,0 kcal36,5 kcal
Białko1,70 g2,30 g
Węglowodany6,20 g8,37 g
Cukier2,60 g3,51 g
Błonnik3,60 g4,86 g
Tłuszcz0,10 g0,14 g
Tłuszcze nasycone0,01 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,01 g0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone0,05 g0,07 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C62,0 mg83,7 mg
Równoważnik folianów16,00 µg21,6 µg
Witamina B1 - tiamina0,05 mg0,07 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,02 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,40 mg0,54 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,17 mg0,22 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,15 mg0,20 mg
Witamina B9 - kwas foliowy16,00 µg21,6 µg
Witamina B4 - cholina12,30 mg16,61 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A36,0 i.u.48,6 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE2,70 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten22,0 µg29,7 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,48 mg0,65 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0,10 µg0,14 µg
Wapń24,0 mg32,4 mg
Żelazo0,40 mg0,54 mg
Magnez19,00 mg25,7 mg
Fosfor46,0 mg62,1 mg
Potas350 mg473 mg
Sód20,0 mg27,0 mg
Cynk0,03 mg0,04 mg
Miedź0,13 mg0,17 mg
Mangan0,14 mg0,19 mg
Selen0,70 µg0,95 µg
Woda91,0 g123 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka