Znajdują się w zielonej herbacie. Katechiny mogą wspomóc chorą wątrobę
Najnowsze badania wykazały, że obecne w herbacie polifenole, a konkretnie katechiny, mogą aktywować pewien kluczowy dla procesów metabolicznych receptor. Efekt? Poprawa stanu zdrowia pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
1. Zielona herbata a niealkoholowe stłuszczenie wątroby
W "The Journal of Nutritional Biochemistry" ukazały się wyniki pracy naukowców na myszach z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NAFLD). Gryzoniom, u których wcześniej za pomocą diety indukowano otyłość, podawano ekstrakt z zielonej herbaty, zawierający roślinne przeciwutleniacze.
W trakcie badania okazało się, że szczególnie dwie z katechin - epigallokatechina i epikatechina – mogą wpływać na poprawę parametrów zdrowia chorych na NAFLD gryzoni. Te dwa związki, zdaniem badaczy, mogą być kluczowe dla aktywacji receptora PPAR-alfa.
Ten z kolei sprawia, że do krwi za sprawą dojrzałych komórek tłuszczowych wydzielany jest hormon o nazwie adiponektyna. Dlaczego jest tak ważny dla organizmu? Przede wszystkim bierze udział w metabolizmie glukozy i tłuszczów w organizmie, a jej spadek obserwuje się w przebiegu otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2, w zaburzeniach lipidowych czy nadciśnieniu tętniczym.
Naukowcy zwracają uwagę na konieczność przeprowadzenia dalszych badań, tym razem z udziałem ludzi.
Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to choroba, która dotyka aż 50 proc. osób z nadwagą lub otyłością i aż 20-30 proc. mieszkańców krajów zachodnich. Na tę chorobę mogą cierpieć również osoby z prawidłowym BMI.
Stłuszczenie tak ważnego narządu, jakim jest wątroba, nie daje początkowo żadnych charakterystycznych objawów, ale postępująca degeneracja może z czasem prowadzić nawet do marskości.
To groźna choroba, na którą nie ma leku. Aby cofnąć stłuszczenie wątroby, konieczna jest zmiana diety, a w przypadku osób, u których do NAFLD przyczynia się cukrzyca czy nadciśnienie – prawidłowe i nieprzerwane leczenie chorób leżących u podłoża stłuszczenia wątroby.
Z jadłospisu należy wykreślić:
- tłuszcze nasycone i czerwone mięso,
- produkty zawierający cukier dodany,
- żywność wysokoprzetworzoną,
- pełnotłuste produkty mleczne,
- słone potraw,
- tłuszcze trans,
- alkohol.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl