Znamy skład mrożonych frytek. Przeczytaj i zdecyduj czy rzeczywiście się skusisz

Ma być szybko, tanio i sycąco.

Frytki i ziemniaczane dodatki w postaci ziemniaczanych kuleczek czy łódek mają być szybkim zamiennikiem dań ziemniaczanych. Dużo łatwiej wyjąć torebkę z zamrażarki niż usiąść, obierać i ciąć ziemniaki. Aktualnie rządzą frytki z zamrażarki, tylko co na to nasz żołądek? Przekonajmy się.

Na najważniejsze pytania odpowiada Halszka Sokołow – dietetyk – Poradnia Żywieniowa BELLA DIETA.

Do testu wykorzystaliśmy produkty pochodzące z sieci sklepów Biedronka oraz Lidl.

Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się, jakie są największe mity związane z frytkami.

Sprawdź koniecznie: Czy wiesz co jesz?Sprawdź co kryje się w fast foodach

Frytki i ziemniaczane dodatkiFrytki i ziemniaczane dodatki
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Monika Suszek

/ 5Skład mrożonych frytek i produktów ziemniaczanych

Większość frytek i produktów ziemniaczanych posiada podobny skład: 90 proc. ziemniaki, 5 proc. oleju słonecznikowego, 5 proc. panierki przyprawowej (mąka pszenna, mąka ryżowa), skrobia pszenna, sól, ekstrakt z drożdży, glukoza, ekstrakt paprykowy, z kurkumy, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, substancja wiążąca: guma ksantanowa, przeciwutleniacz, ekstrakty z rozmarynu.

Niektóre ze składników mogą być nam znane, ale pojawiają się też takie nazwy, które brzmią tajemniczo.

- Substancje dodatkowe są dopuszczone do użycia zgodnie z obowiązującym aktualnie prawem i spełniają w produkcie określone funkcje. Nie ma potrzeby demonizowania ich obecności, ale mając do wyboru produkt wysokoprzetworzony z dużą ilością substancji dodatkowych i mniej przetworzony, zdecydowanie warto wybrać ten drugi - mówi dietetyk Halszka Sokołow.

/ 5Akrylamid

Obraz
© Archiwum prywatne

Substancja, której nie znajdziemy w składzie mrożonych frytek i ziemniaków, a która powstaje samoistnie podczas podgrzewania. Co to oznacza dla naszego zdrowia?

- Akrylamid powstaje przede wszystkim w produktach o dużej ilości węglowodanów, poddawanych działaniu wysokiej temperatury. To substancja, która może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów - komentuje dietetyk.

Na kolejnym slajdzie zobaczysz WIDEO i dowiesz się w jak zdrowo przyrządzać frytki.

/ 5Wysoka zawartość sodu

- Pamiętajmy, że takie produkty charakteryzują się wysoką zawartością sodu, którego w Polsce spożywamy zdecydowanie za dużo. Zwiększa on ryzyko rozwoju niektórych nowotworów np. żołądka, a także zawału i udaru mózgu – mówi dietetyk.

Sprawdź koniecznie: Dlaczego wolimy frytki od brokuła?

/ 5Tłuszcze

Skład frytek i ziemniaczanych dodatków
Skład frytek i ziemniaczanych dodatków © Archiwum prywatne

Jeżeli chcemy utrzymać zgrabną sylwetkę, lepiej nie pozwalajmy sobie zbyt często na przękąskę w postaci mrożonych frytek i ziemniaczanych dodatków. Zgodnie z informacją na opakowaniu gotowe frytki (250g) mają aż 575kcal.

- Frytki są produktem ciężkostrawnym o wysokiej zawartości tłuszczu. Mają niską gęstość odżywczą tzn. charakteryzują się niewielką zawartością potrzebnych składników odżywczych przy jednocześnie wysokiej kaloryczności - mówi Halszka Sokołow.

/ 5Zdrowsze wersje

Skład popularnych frytek i produktów ziemniaczanych
Skład popularnych frytek i produktów ziemniaczanych © Archiwum prywatne

- Frytki są produktami, których spożycie powinno być bezwzględnie zredukowane do minimum. Jedzenie frytek raz w tygodniu (zarówno dla dziecka jak i w przypadku osoby dorosłej) do niedzielnego obiadu to zdecydowanie zbyt często.

Powinny pojawiać się na stole okazjonalnie. Zamiast kupować gotowe frytki, przygotujmy je samodzielnie w domu. Do smażenia wybierajmy wyłącznie tłuszcze o wysokim punkcie dymienia. Najkorzystniejszymi rodzajami tłuszczu do obróbki jest m.in. rafinowany olej rzepakowy o wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Domowe frytki przygotowujemy możliwie krótko. Im ciemniejsza skórka produktu smażonego (a także pieczonego) tym wyższa zawartość akrylamidu. Pamiętajmy o wymianie oleju na nowy przy kolejnym smażeniu. Najlepiej zamiast tradycyjnych frytek możemy zjeść ich zdrowszą i smaczną wersję - pieczone ziemniaki lub bataty.

Do ich przygotowania należy używać rafinowanego oleju rzepakowego albo rafinowanej oliwy z oliwy. Warto postawić na naturalne przyprawy i zioła. Są one zdecydowanie korzystniejsze i dla zdrowia i sylwetki.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka