Frytki - skład, frytki z piekarnika, frytki z patelni

Z czym kojarzą nam się frytki? Z ziemniakami, odpowie z pewnością większość. Jednak producenci potrafią zaskoczyć składem, wydawałoby się tak prostego produktu spożywczego.

Frytki - skład, frytki z piekarnika, frytki z patelniFrytki - skład, frytki z piekarnika, frytki z patelni
Źródło zdjęć: © Zdjęcie frytek / / Shutterstock

Frytki - skład

Niestety, oprócz ziemniaków, we frytkach znajduje się cała masa innych, nieprawdopodobnych składników.

Idealny kształt frytki zapewnia posmarowanie ostrza krajalnicy, krojącej ziemniaki w słupki, mieszanką kilku olejów, a także kwasem cytrynowym bądź dimetylopolisiloksanem (substancja przeciwpianotwórcza oraz przeciwzbrylająca).

Oleje biorące udział w produkcji frytek, wyprodukowane są na bazie ziaren zmodyfikowanych genetycznie, a za złocisty kolor frytek odpowiadają: dekstroza – cukier prosty, który zwiększa bilans energetyczny organizmu oraz pirofosforan sodu, który zawiera w sobie metale ciężkie.

Smażone a pieczone - ile kalorii mają frytki?

Do smażenia frytek w barach szybkiej obsługi najczęściej stosuje się mieszankę olejów, która zawiera tert-butylohydrochinon (TBHQ).

Pod tą tajemniczą nazwą kryje się składnik ropy naftowej o właściwościach konserwujących. Może on być odpowiedzialny za choroby skóry, zaburzenia hormonalne, raka i uszkodzenia DNA. Jakby tego było mało, we frytkach możemy znaleźć glutaminian sodu. To dzięki niemu zyskują na smaku.

Zwróćmy uwagę na fakt, że kupowane w barach szybkiej obsługi frytki, smażone są dwukrotnie - raz w momencie przygotowywania ich przez producenta i drugi - tuż przed podaniem go klientowi. Nagromadzenie szkodliwych substancji sprawia, że lepiej zrezygnować z gotowych frytek.

Frytki z piekarnika

Tak, pod warunkiem, że przygotujemy je sami. Zajmuje to trochę więcej czasu i wymaga nieco umiejętności kulinarnych, ale naprawdę warto.

Dzięki temu nie dość, że zaoszczędzimy pieniądze, to unikniemy magicznych dodatków polepszających i przedłużających świeżość. Domowe frytki możemy smażyć, ale lepiej je piec w piekarniku.

Możemy wtedy dodać do nich różne dodatki, takie jak majeranek, zioła prowansalskie czy ostra papryka. Pełna dowolność.

Do zrobienia przepysznych frytek potrzebujemy 1 kg ziemniaków, oleju, soli, dodatków smakowych (pieprz, papryka, tymianek, majeranek, bazylia, itp.). Następnie blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na nim pokrojone w równe słupki ziemniaki, tak by tworzyły jedną warstwę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Frytki pieczemy przez około 30 minut.

Zobacz także:

  • Beztłuszczowe frytki
  • Dlaczego wolimy frytki od brokuła?
  • Pieczone ziemniaki, frytki i chipsy mogą być silnie rakotwórcze

Frytki z patelni

Jeśli wolimy frytki w wersji bardziej kalorycznej, możemy pokusić się o frytki smażone na patelni lub frytki smażone we frytkownicy. Potrzebujemy odpowiednich ziemniaków, najlepsze będą odmiany Jelly lub Galla.

Kroimy je w równe słupki. Następnie wrzucamy do świeżo zagotowanej wody i dodajemy łyżkę cukru. Dzięki temu frytki będą miały piękny kolor.

Kolejnym krokiem jest rozgrzanie oleju i wrzucenie do niego odsączonych z wody frytek. Nie przykrywamy patelni pokrywką, w innym przypadku przysmak nie będzie chrupiący.

Gdy słupki zaczną wypływać na powierzchnię oleju, trzymamy je jeszcze klika minut, aby uzyskały odpowiednią barwę. Gdy staną się złociste, wyjmujemy je na talerz z papierem i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka