2 z 6Czerwone mięso
Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może prowadzić do nadmiernego wydzielania kwasu żołądkowego i powodować problemy żołądkowe. Mogą być przyczyną kłuć, bólów brzucha oraz zaparć.
Czerwone mięso może być źródłem bakterii i wirusów, które mogą powodować infekcje przewodu pokarmowego.
Taką bakterią jest np. salmonella, która może powodować chorobę zakaźną zwana salmonellozą. Objawy zwykle obejmują biegunkę, nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączkę i dreszcze.
Kolejna to bakteria E. coli, która występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym zwierząt hodowlanych i może powodować chorobę zwaną zespołem hemolityczno-mocznicowym (HUS).
Objawy HUS obejmują biegunkę krwotoczną, wymioty i niewydolność nerek.
Kolejną jest listeria. Bakteria ta może powodować chorobę zwaną listeriozą. Objawy zwykle obejmują gorączkę, bóle mięśni, nudności i biegunkę. U osób z osłabionym układem odpornościowym listerioza może prowadzić do poważnych powikłań.