Żołądek ci podziękuje. Gastrolog zdradza, jak uchronić się przed rakiem

Niestrawność, wrzody, zespół jelita nadwrażliwego czy IBS są coraz bardziej powszechne. Dieta, stres i siedzący tryb życia to czynniki, które sprawiają, że problemy z układem pokarmowym stają się prawdziwą plagą. Jest jednak sposób, by nad nimi zapanować.

Gastrolog mówi, jak zadbać o odpowiednie trawienieGastrolog mówi, jak zadbać o odpowiednie trawienie
Źródło zdjęć: © Getty Images/Instagram
Karolina Rozmus

Uważaj na stres, zadbaj o sen

Pochodzący z Kalifornii gastroenterolog dr Peyton Berookim uważa, że dbanie o zdrowie układu pokarmowego wcale nie jest trudne. Jednak ta kwestia jest znacznie bardziej złożona niż tylko unikanie niezdrowej żywności.

Zdaniem eksperta istotna jest aktywność fizyczna, dbałość o rutynę snu, a także odpowiednie zarządzenie stresem.

- Kiedy narażamy się na stres, układ pokarmowy jest jedną z pierwszych części naszego ciała, której to dotyka – tłumaczy lekarz na łamach gidoctors.com

Zabójcze rafinowane ziarna. Zrezygnuj z białego chleba i makaronu

- Stres może powodować skurcze przełyku i zwiększoną produkcję kwasu żołądkowego, co jest prekursorem poważniejszych chorób trawiennych – dodaje.

Przewlekły stres może prowadzić do zaburzeń pracy jelit pod postacią biegunek lub zaparć, przyczyniać się do zespołu jelita drażliwego (IBS), wpływać na apetyt, a także powodować mdłości, wymioty i dyspepsję.

Dr Berookim zwraca uwagę na jeszcze jeden kluczowy element zdrowia układu pokarmowego. Mowa o kolonoskopii, która pozwala na wczesnym etapie wykryć raka jelita grubego.

W zależności od czynników ryzyka czy dolegliwości - są jeszcze inne badania, które mogą określić stan naszego układu trawiennego. To m.in. USG jamy brzusznej, gastroskopia, a nawet badania laboratoryjne, zwłaszcza te monitorujące stan wątroby.

Dieta ponad wszystko

Gastroenterolog ma też kilka zaleceń związanych z dietą. Nieodpowiedni model żywienia może zwiększać ryzyko wielu schorzeń układu pokarmowego, w tym nowotworów.

Jedz powoli i o właściwych porach

Jesz w biegu lub przy kuchennym blacie? Nie ma nic gorszego. Powolne, staranne żucie pokarmów zwiększa ilość enzymów trawiennych uwalnianych w jamie ustnej, a także ogranicza ryzyko gazów, wzdęć i niestrawności.

- Jedzenie mniejszych, częstszych posiłków może również poprawić zdrowie układu trawiennego poprzez utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi i aktywności metabolicznej – dodaje lekarz.

Pamiętaj o nawodnieniu

- Picie dużej ilości wody zapewnia, że składniki odżywcze z pożywienia są odpowiednio trawione i wchłaniane – tłumaczy dr Berookim.

Lekarz dodaje, że minimalna ilość wody, jaką powinniśmy wypijać każdego dnia, to osiem szklanek.

Spożywaj więcej błonnika

Zawarty jest w świeżych warzywach i owocach oraz produktach pełnoziarnistych. Przyspiesza pracę jelit, zapewnia uczucie sytości, oczyszcza układ pokarmowy z toksyn, a nawet może chronić przed rakiem jelita grubego.

Owoce i warzywa to źródła błonnika pokarmowego
Owoce i warzywa to źródła błonnika pokarmowego © Pixabay

- Owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste są dobrym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, podczas gdy owies, fasola i soczewica są bogate w błonnik rozpuszczalny – tłumaczy gastroenterolog.

Włącz produkty probiotyczne do swojej diety

Kiszonki, kefir czy jogurt naturalny to świetne źródła bakterii probiotycznych, które uwielbia mikrobiom jelitowy.

- Bakterie te chronią przed niestrawnością i wzdęciami, rozkładając resztki jedzenia, które przemieszczają się przez nasz przewód pokarmowy – mówi dr Berookim.

Ogranicz tłuste potrawy

- W przeciwieństwie do błonnika pokarmowego, tłuste potrawy smażone w głębokim tłuszczu spowalniają proces trawienia. Te pokarmy mogą również powodować nadprodukcję kwasu żołądkowego, zwiększając ryzyko refluksu żołądkowo-przełykowego– ostrzega ekspert.

Naszemu układowi trawiennemu nie służy także żywność wysokoprzetworzona i dieta bogata w węglowodany proste i produkty dosładzane cukrem.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka