Żołądek i jelita będą cierpieć. Sprawca wrzodów, pożywka dla raka

Podrażniają śluzówkę przewodu pokarmowego, wywołują dysbiozę w jelitach i generują stan zapalny. Lista produktów, które szkodzą na układ trawienny jest długa. Niektóre z nich stanowią nieodłączny element naszej codziennej diety.

Japońscy badacze odkryli, że pikle mogą zwiększać ryzyko raka nawet o połowęJapońscy badacze odkryli, że pikle mogą zwiększać ryzyko raka nawet o połowę
Źródło zdjęć: © Getty Images

Karmi raka i sprzyja otyłości

Rafinowane węglowodany, czyli cukier, białe pieczywo i biała mąka pojawiają się w naszej diecie w nadmiarze. To bułki, ciastka i makarony, a nawet chipsy czy napoje gazowane. To wszystko, co zawiera proste węglowodany o wysokim stopniu przetworzenia. Produkty te mogą prowadzić do nadwagi czy otyłości, a także negatywnie wpływać na mikrobiom jelitowy.

Cukier w nadmiarze trafia do jelita grubego, gdzie karmi niekorzystne drobnoustroje, które rozrastając się, prowadzą do zaburzeń mikrobioty. To prosta droga do stanów zapalnych, które w pierwszej kolejności będą przyczyniać się do rozwoju raka jelita grubego.

Nadmiar rafinowanych węglowodanów ma też negatywny wpływ na wątrobę oraz trzustkę. Te dwa narządy wyjątkowo nie lubią cukru bądź jego zamienników, takich jak np. syrop glukozowo-fruktozowy powszechnie dodawany do żywności wysokoprzetworzonej.

Czerwone mięso może powodować raka jelita grubego

Czerwone mięso może zwiększać ryzyko raka
Czerwone mięso może zwiększać ryzyko raka © Pixabay

Nie tylko nadciśnienie. Sól zwiększa ryzyko raka

Według Światowej Organizacji Zdrowia dobowe normy bezpiecznego spożycia dla soli przekraczamy ponad dwukrotnie. Nic dziwnego skoro sól kryje się w wielu produktach na sklepowych półkach - pokaźne ilości sodu są obecne w pieczywie, wędlinach czy tzw. daniach instant.

Badania dowodzą, że sól na talerzu dosłownie skraca życie i to nawet o dwa lata, a jak wpływa na układ trawienny? Okazuje się, że jej nadmiar może prowadzić do uszkodzeń śluzówki wyściełającej przewód pokarmowy i zwiększać ryzyko wrzodów, a nawet raka żołądka. Drugim czynnikiem dietetycznym, który powiązano z tym nowotworem są marynowane warzywa, tzw. pikle, bo zawierają nie tylko sól, ale i ocet. Japońscy badacze odkryli, że pikle mogą zwiększać ryzyko raka nawet o połowę.

Z rakiem żołądka powiązano także spożywanie pikantnych potraw. Podczas gdy jedno z badań opublikowanych na łamach "BMJ" wskazuje, że ostre przyprawy mogą zmniejszać ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu nawet o 14 proc., inne – z "Neurogastroenterology & Motility", wskazywało, że pikantne jedzenie nasila różnego rodzaju objawy żołądkowo-jelitowe. Ten pośredni związek z rakiem wynika z drażniącego działania ostrych przypraw na uszkodzoną śluzówkę przewodu pokarmowego.

Czerwone mięso a rak

Już 50 g przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka jelita grubego aż o 18 proc. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC), agenda WHO, zaliczyła przetworzone mięso do czynników tak samo rakotwórczych, jak palenie papierosów czy kontakt z azbestem.

Przetworzone mięso to przede wszystkim bogactwo sodu oraz konserwantów, w tym azotanów, ale nie tylko w tym tkwi problem. Zaszkodzić nam może także pewien składnik, odpowiedzialny za czerwony kolor mięsa – to hem. Jego nadmiar może podrażniać śluzówkę i sprzyjać dysbiozie w jelitach.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka