Zupa afrykańska
Sekret tej orzechowej zupy leży w składnikach. Przede wszystkim w maśle orzechowym, które nadaje potrawie specyficzny smak i konsystencję.
Składniki:
- 3 szklanki posiekanej cebuli,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 łyżka oleju,
- 2 papryki,
- 1 łyżka pieprzu,
- 2 łyżki curry w proszku,
- 1 szklanka ryżu brązowego,
- 4 duże pomidory,
- 6 szklanek wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego,
- 1 łyżka cukru,
- sok z jednej limonki.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 141,93 kcal |
Białka | 3,68 g |
Tłuszcze | 17,45 g |
Węglowodany | 5,93 g |
Błonnik | 2,47 g |
Przygotowanie:
Selera umyj i pokrój na mniejsze kawałki, po czym wrzuć do rozgrzanego rondla. Podsmażaj przez około 10 minut na ostrym ogniu. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż razem z selerem przez 5 minut. Dopraw pieprzem i curry. Po tym czasie dodaj wodę, ryż, pomidory i dopraw wszystko solą. Przykryj garnek, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 40 minut tak, by ryż całkiem zmiękł. Dodaj masło orzechowe, sok z limonki i cukier. Mieszaj, aż wszystko dobrze się rozpuści. Przy podawaniu w miseczkach możesz posypać orzechami ziemnymi.
Komentarz:
Wadą orzechów jest z pewnością ich wysoka kaloryczność, jednak posiadają one także właściwości przyjazne naszemu organizmowi. Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E. Ponadto wspomagają pracę mózgu oraz układu trawiennego.