Trwa ładowanie...

Zupa afrykańska

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:48
Zupa afrykańska
Zupa afrykańska

Sekret tej orzechowej zupy leży w składnikach. Przede wszystkim w maśle orzechowym, które nadaje potrawie specyficzny smak i konsystencję.

Składniki:

  • 3 szklanki posiekanej cebuli,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 papryki,
  • 1 łyżka pieprzu,
  • 2 łyżki curry w proszku,
  • 1 szklanka ryżu brązowego,
  • 4 duże pomidory,
  • 6 szklanek wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki naturalnego masła orzechowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • sok z jednej limonki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie141,93 kcal
Białka3,68 g
Tłuszcze17,45 g
Węglowodany5,93 g
Błonnik2,47 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Selera umyj i pokrój na mniejsze kawałki, po czym wrzuć do rozgrzanego rondla. Podsmażaj przez około 10 minut na ostrym ogniu. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż razem z selerem przez 5 minut. Dopraw pieprzem i curry. Po tym czasie dodaj wodę, ryż, pomidory i dopraw wszystko solą. Przykryj garnek, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 40 minut tak, by ryż całkiem zmiękł. Dodaj masło orzechowe, sok z limonki i cukier. Mieszaj, aż wszystko dobrze się rozpuści. Przy podawaniu w miseczkach możesz posypać orzechami ziemnymi.

Komentarz:

Wadą orzechów jest z pewnością ich wysoka kaloryczność, jednak posiadają one także właściwości przyjazne naszemu organizmowi. Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E. Ponadto wspomagają pracę mózgu oraz układu trawiennego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze