Zupa cebulowa - krem: składniki, przygotowanie, komentarz
Zupa cebulowa - krem z pewnością zasmakuje przede wszystkim fanom tego warzywa. Jednak warto choć raz przekonać się do zupy cebulowej ze względu na zdrowotne i lecznicze właściwości cebuli. Przede wszystkim zupa cebulowa - krem jest bogatym źródłem witaminy A, witaminy B i witaminy C.
1. Składniki zupy cebulowej
- 4 duże cebule,
- szklanka startego sera,
- 250 ml bulionu warzywnego,
- oliwa z oliwek,
- zioła prowansalskie,
- czerstwy chleb.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 210,96 kcal |
Białka | 15,78 g |
Węglowodany | 10,08 g |
Tłuszcze | 11,45 g |
Błonnik | 1,72 g |
2. Zupa krem cebulowa
Cebule obierz z łupiny i umyj. Pokrój w paski lub plastry i posól. Rozgrzej oliwę w większym rondlu i wrzuć warzywo. Podsmażaj ze wszystkich stron, aż cebula się zarumieni. Wtedy zmniejsz ogień na średni i dolej bulion. Zostaw wywar do gotowania na co najmniej 10 minut. W tym czasie połącz zioła i ser oraz przygotuj żaroodporne naczynie, w którym wyląduje zupa cebulowa - krem.
Kolejny krok niezbędny do tego, aby zupa cebulowa-krem mogła powstać, to pokruszenie chleba i usunięcie z niego skórki. Następnie rozgrzej piekarnik. Przelej wywar cebulowy do naczynia i posyp wszystko najpierw chlebem, a potem serem. Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Podawaj na gorąco. Zupa cebulowa - krem gotowa!
3. Zupa krem
Zupa cebulowa - krem jest silnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego. Zupa cebulowa - krem przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, wspomaga odporność, układ oddechowy i układ trawienny. Poza tym zupa cebulowa - krem jest niezastąpiona w przeziębieniach.