Zupa cytrynowa
Zupa cytrynowa to propozycja na ciekawy, niecodzienny obiad. Polecamy ją szczególnie w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę. Danie ma właściwości odkażające i może posłużyć jako domowe lekarstwo na różne dolegliwości: od przeziębienia, bólu gardła, po poprawę samopoczucia.
Składniki
- 1 marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- 1 plaster selera,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego,
- sól, cukier do smaku,
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki.
Sposób przygotowania
Warzywa umyć, obrać, opłukać, rozdrobnić, zalać gorącą wodą, ugotować, wywar odcedzić. Z mąki, oleju i mleka sporządzić zawiesinę. Wlać do wrzącej zupy (wywaru). Mieszając, zagotować. Dodać sok z cytryny, przyprawy do smaku. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub grzankami. Do zupy można dodać niewielką ilość startej skórki z cytryny, uprzednio umytej i sparzonej wrzącą wodą. Danie jest lekkostrawne.
Komentarz
Potrawa ta jest doskonałym źródłem witaminy C – silnego antyutleniacza, spowalniającego procesy starzenia. Potrawa z powodzeniem może być stosowana w diecie na przybranie masy, bowiem regularne spożywanie cytryny znacznie zwiększa apetyt.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.