Zupa krem z kalafiora
Potrawa bogata w błonnik i niskokaloryczna. Chude mleko zaproponowane zamiast tradycyjnej śmietany pozwala oszczędzić nasycony tłuszcz i kalorie.
Składniki (4 porcje)
- 400 g oczyszczonych różyczek kalafiora,
- 800 ml bulionu jarzynowego (błyskawicznego),
- 40 g mąki,
- 120 ml chudego mleka,
- 20 g margaryny dietetycznej,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania
Różyczki kalafiora wrzucić do wrzątku i krótko obgotować. Zagrzać bulion, wymieszać starannie mąkę z mlekiem i wlać do bulionu, cały czas mieszając. Dodać kalafior oraz margarynę. Podgrzać zupę jeszcze raz, ale już jej nie gotować. Zmiksować ją i doprawić do smaku przyprawami.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 90,4 |
Białko | 4,5 g |
Tłuszcz | 3,1 g |
Cholesterol | 1,5 mg |
Węglowodany | 13,8 g |
Błonnik | 2,6 g |
Witamina C | 69,3 mg |
Witamina A | 37,7 µg |
Komentarz
Zupa stanowi dobre źródła witaminy C ale także witamin B1 i B2 oraz składników mineralnych takich jak wapń, magnez i fosfor. Potrawa ma działanie odkażające i antynowotworowe. Kalafior działa wzdymająco, ale poddany obróbce cieplnej i zmiksowany jest łatwiej trawiony, dzięki czemu potrawa może być spożywana nawet w przypadku diety lekkostrawnej. Zupa zawiera mało złego cholesterolu.