Zupa krem z selera naciowego
Zupa krem z selera naciowego to potrawa o śródziemnomorskim pochodzeniu. Jest dobrym źródłem żelaza, magnezu i beta karotenu. Zupa zawiera dużo błonnika, dlatego jest pomocna w kontroli łaknienia, redukcji masy ciała i walce z leniwymi jelitami.
Składniki
- 250 g selera naciowego,
- 100 ml (pół szklanki) bulionu warzywnego,
- 1/4 małego pomidora,
- 50 ml jogurtu naturalnego bez cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania
Selera i pomidora umyć. Selera drobno posiekać, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować około 15 minut. Z ugotowanego selera odłożyć 1 łyżkę, resztę zmiksować. Dodać jogurt i zagotować, zagęścić mąką ziemniaczaną i zagotować jeszcze raz. Następnie dodać sól i pieprz oraz odłożoną łyżkę selera. Zupę podawać z ćwiartką pomidora.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 25,8 |
Białko | 1,9 g |
Tłuszcz | 0,6 g |
Cholesterol | 1,2 mg |
Węglowodany | 5,4 g |
Błonnik | 2,1 g |
Witamina C | 9,3 mg |
Witamina A | 39,2 µg |
Komentarz
W medycynie naturalnej seler naciowy stosowany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Potrawa pomaga zapobiegać anemii, uwalnia od zmęczenia i podnosi odporność organizmu. Polecana osobom obciążonym dużym wysiłkiem psychofizycznym.