Zupa warzywna z kurczakiem
Podany przepis na zupę jest idealny dla osób, które chcą zachować formę i sylwetkę, a jednocześnie nie chcą odmawiać sobie mięsa. Zupa warzywna jest sycąca i wspaniale rozgrzewa w chłodne dni. Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- pół butelki białego wina,
- 1 szklanka bulionu z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- kilka pieczarek,
- kilka liści kapusty,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 pomidory,
- kilka łyżek sosu winegret,
- szczypta tymianku,
- szczypta oregano,
- szczypta ziół prowansalskich,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 144,99 kcal |
Białka | 9,52 g |
Węglowodany | 6,74 g |
Tłuszcze | 4,85 g |
Błonnik | 45,05 g |
Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzej trochę oliwy z oliwek i dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, dopraw solą i pieprzem. Gdy nabierze brązowego koloru z każdej strony, wyjmij i odłóż na bok. Do tłuszczu zaś wrzuć posiekane cebulę i czosnek, po czym znów dopraw. Przemieszaj, po czym dodaj marchew i pomidory i ponownie dopraw. Poduś pomidory przez kilka minut, po czym dodaj pieczarki i zrób to samo. Po 5-8 minutach dodaj wino, wymieszaj i zmniejsz ogień. Pozostaw rondel bez przykrywki, aby wino mogło wyparować. Potem dodaj bulion, kapustę i z powrotem włóż kawałki kurczaka. Zostaw na wolnym ogniu, aby kapusta i pomidory zupełnie się rozpadły i mieszaj od czasu do czasu. Gdy wszystkie składniki będą już całkiem miękkie, dopraw solą i pieprzem oraz posyp pietruszką i nakładaj na talerz.
Komentarz:
Białko pochodzące z kurczaka wzmacnia kości, a warzywa i zioła dostarczają naszemu organizmowi odpowiedniej dawki witamin i substancji odżywczych. Warto wprowadzić danie w codzienną dietę.