Zupa włoska z ciecierzycy
Zupa na bazie ciecierzycy to źródło cennego białka. Potrawa wzmacnia i odżywia mięśnie. Łagodzi także bóle głowy, kaszel i podrażnienia górnych dróg oddechowych. Oprócz białka zawiera w sobie znaczące ilości błonnika, składników mineralnych takich jak potas, magnez, oraz witamin: A, C i witamin z grupy B.
Składniki (dla 4 osób)
- 1,5 l wywaru warzywnego,
- 1 puszka ciecierzycy (odcedzona),
- 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym,
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę),
- gałązka świeżego rozmarynu,
- 2 listki świeżej bazylii,
- 1 pęczek natki pietruszki (opłukana, osuszona, drobno pokrojona),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Dodatek– ugotowany makaron tagliatelle.
Sposób przygotowania
Podsmażyć czosnek na oliwie, najlepiej na teflonowej patelni, na którą w następnej kolejności dołożyć pomidory z sosem, rozmaryn (całą gałązkę) i całe listki bazylii. Po 15 minutach przelać całość do garnka, zalać bulionem, dodać cieciorkę i natkę pietruszki. Gotować jeszcze przez 5 minut. Zupa jest bogatym źródłem wartościowego białka.
Zupa ma właściwości przyspieszające trawienie, leczy wzdęcia i kolki oraz reguluje pracę wątroby. Polecana kobietom, gdyż zawarte w niej składniki są pomocne w walce z cellulitem. Potrawa może być spożywana przez wegetarian.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.