Zupa z młodej kapusty
Nie każdy z nas wie, że kapusta ma mnóstwo właściwości odżywczych oraz leczniczych. Możemy jej użyć w kuchni, przygotowując zupę czy soki, ale także zrobić okład, który złagodzi oparzenia, rany, a nawet ból towarzyszący chorobom reumatycznym.
1. Właściwości odżywcze kapusty
Warzywo to jest bogate w witaminy C, K oraz E. Oprócz tego zawiera błonnik, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, potas, a także beta-karoten. Dobra wiadomość dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę – 100g kapusty ma zaledwie 40kcal! Nie bez powodu diety kapuściane są tak popularne i skuteczne.
Za sprawą witaminy C (której znajdziesz w kapuście więcej niż w cytrynie) regularne spożywanie tego warzywa korzystnie wpływa na odporność. Jest też skuteczne w przypadku problemów trawiennych – zapobiega zaparciom, przyspiesza trawienie, pobudza metabolizm.
Najbardziej wartościowy okazuje się jej sok, który dzięki swoim właściwościom obniża cholesterol, a także zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka. Kapusta niesłusznie jest uważana za ciężkostrawne warzywo.
2. Zupa z młodej kapusty
Sezon na młodą kapustę, a także inne świeże warzywa trwa. Warto więc to wykorzystać i cieszyć się pysznym smakiem oraz dobrym zdrowiem.
Składniki:
- 1/2 kg młodej kapusty;
- 6 szklanek bulionu;
- 2 młode marchewki;
- pietruszka;
- ok. 5 ziemniaków;
- 3 łyżki oliwy;
- cebula;
- 250 g przecieru pomidorowego;
- 1 łyżeczka papryki ostrej;
- 1 łyżeczka cukru
- garść posiekanej pietruszki oraz koperku.
Sposób przygotowania
Należy dokładnie umyć kapustę, usunąć twarde liście i głąb, posiekać ją w cienkie paski i posolić. Następnie do gotującego bulionu dodać uprzednio umytą i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę.
Dodać szczyptę soli i gotować nie więcej niż 10 minut. Kolejno dorzucić pokrojone ziemniaki i kapustę, po czym całość gotować do momentu, aż warzywa zmiękną.
Na patelni należy zeszklić cebulę z dodatkiem przecieru pomidorowego, doprawić pieprzem, solą oraz cukrem i ostrą papryką. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Smacznego!