Zwiększa ryzyko nadciśnienia. Ekspertka ostrzega przed popularną rybą

Świetny na kanapkę i jako dodatek do sałatki czy jajek. Polacy chętnie po niego sięgają, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę z jego wpływu na zdrowie. Tymczasem wcale nie jest on tak zdrowy, jak mogłoby się wydawać. Czego możemy się nabawić, jeśli będziemy go jeść w nadmiarze?

Wędzony łosoś zwiększa ryzyko nadciśnieniaWędzony łosoś zwiększa ryzyko nadciśnienia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Wędzony łosoś wpływa na ciśnienie

Morskie ryby w tym łosoś kojarzą się ze zdrową dietą zalecaną w profilaktyce wielu chorób m.in. serca. Kluczowa jest jednak forma, w jakiej się je spożywa. Okazuje się, że wędzony łosoś zamiast pomóc, może poważnie zaszkodzić.

Sheena Bhageerutty, dietetyk z grupy naukowców Action on Salt zajmującej się wpływem soli na zdrowie, ostrzega, że łosoś w takiej postaci może zwiększać ryzyko nadciśnienia. - Wędzony łosoś jest bogaty w białko i omega-3, ale często pomijamy jego wysoką zawartość soli - zwraca uwagę Bhageerutty.

Podkreśla, że regularne spożywanie pokarmów bogatych w sól zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia, głównej przyczyny chorób serca i udarów mózgu”.

Łosoś bio, hodowlany i dziki. Który jest najzdrowszy?

Wędzony łosoś jedzony w nadmiarze szkodzi zdrowiu
Wędzony łosoś jedzony w nadmiarze szkodzi zdrowiu © Getty Images

Potwierdza to Blood Pressure UK i wskazuje, że spożywanie zbyt dużej ilości soli to główna przyczyna nadciśnienia.

Nadciśnienie - profilaktyka

Sheena Bhageerutty zauważa, że porcja wędzonego łososia dostarcza zwykle ok. 1,5 grama soli. - To już jedna czwarta maksymalnego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej. Maksymalne zalecane spożycie soli to sześć gramów dziennie, ale obecnie jemy jej znacznie więcej - zaznacza ekspertka. Dodaje też, że wędzoną rybę najczęściej jemy w towarzystwie innych produktów, w których także jest sól (np. chleb czy ser), a to znacząco zwiększa jej spożycie.

Ekspertka dodaje, że nadciśnienie nie bez powodu jest nazywane "cichym zabójcą". Może się rozwijać latami, nie dając żadnych objawów. A jeśli nie kontrolujemy ilości spożywanej codziennie soli, narażamy się m.in. choroby sercowo-naczyniowe, udar, demencję czy raka żołądka.

Ekspertka radzi, żeby jak najczęściej zastępować wędzonego łososia tym świeżym, który ma znacznie mniej soli. Jeśli chcemy koniecznie zjeść wędzoną rybę, to warto opłukać ją wcześniej zimną wodą. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru soli. Warto też czytać etykiety i sprawdzać zawartość soli w konkretnych produktach.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka