Zwiększa ryzyko stanów zapalnych, cukrzycy, chorób serca. Sprawdź, co siedzi w składzie

Gotowe desery mleczne zachęcają kolorowymi opakowaniami. Wyglądają niezwykle apetycznie i nie wydają się należeć do niezdrowej żywności, bo na półkach sklepowych znajdują się tuż obok jogurtów i twarożków. Nic bardziej mylnego. Czy desery mleczne mogą nam zaszkodzić?

Gotowe desery mleczne mogą zwiększać ryzyko nadwagiGotowe desery mleczne mogą zwiększać ryzyko nadwagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Co znajduje się w składzie deserów mlecznych?

Większość deserów mlecznych jest przesłodzona, te o smaku czekoladowo-śmietankowym mogą zawierać nawet 54 g cukru w opakowaniu. Składnik ten przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w organizmie, rozwoju próchnicy, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, nadwagi i otyłości.

Podobny wpływ na stan zdrowia ma również syrop glukozowo-fruktozowy, który sprzyja powstawaniu insulinooporności i niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Warto unikać także syropu karmelowego, który wykorzystywany jest w roli barwnika i dodatku smakowego.

Gotowe desery mleczne bardzo często zawierają mleko w proszku, które jest nawet 10 razy słodsze od zwykłego mleka. Spożyte w większych ilościach powoduje ból brzucha, nudności, wzdęcia i biegunki, a także przyczynia się do gwałtownych skoków stężenia glukozy i insuliny we krwi.

W wielu produktach tego typu znajdziemy również karagen E-407, który poza właściwościami zagęszczającymi zwiększa ryzyko stanów zapalnych układu pokarmowego.

Bardzo często w składzie widnieje także skrobia modyfikowana, która sprzyja wzrostowi glikemii oraz polirycynooleinian poliglicerolu E-476 niewskazany szczególnie u małych dzieci, ponieważ może spowodować nadmierny rozrost nerek i wątroby.

Jak zrobić domowy deser mleczny?

Składniki:

  • 600 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżeczki ksylitolu lub erytrytolu.

Do rondelka wlewamy śmietanę i wsypujemy żelatynę, całość podgrzewamy, dokładnie mieszając. Dosładzamy deser ksylitolem lub erytrytolem, a następnie przelewamy do dowolnych naczyń i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Deser jest gotowy do spożycia, gdy zmieni swoją konsystencję na stałą. Podajemy go z sosem owocowym, wiórkami gorzkiej czekolady i posiekanymi orzechami.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka